Oude berichten

Oogst en nu al de eerste voorbereidingen voor 2019

Zoals vorige week al vermoed heeft de bataat of zoete aardappel al wat vorstschade aan het blad. Dat betekent dat de knollen niet hard meer zullen groeien. Een mooi moment om eens te kijken wat de opbrengst is geworden. Daarom een plantje opgegraven, het resultaat een dikke kilo knollen.

 

Wil je meer lezen KLIK HIER


Nachtvorst eind september, wat is de schade?

De afgelopen ochtenden waren de daken wit, oftewel de eerste nachtvorst heeft toegeslagen. Nu zijn er planten ongevoelig voor en planten die er echt niet tegen kunnen. Hoewel het lichte nachtvorsten betrof ben ik benieuwd wat de schade is.

Wil je meer weten, KLIK HIER


Joris’ rubriek is terug van weggeweest.

Lees weer de nieuwste rubriek van Joris, nadat hij terug is van vakantie.

Lees o.a. meer over de pepino

Klik hier om verder te lezen.


Cooling Down

Deze week is eindelijk koelere met veel regen. Dat je daarnaar kunt verlangen? Zeker wel, dat sproeien heb ik wel gehad voor de komende tijd. In de tuin heb ik deze week al een avondje minder gesproeid en daarvoor in de plaats het onkruid flink onderhanden genomen. Pfff dat was hard nodig.

Wil je meer weten KLIK HIER


Nog meer sproeien, oogsten waaronder een tomaat van een pond, pesto maken

Het blijft onverminderd warm en droog. En dus gaat er heel veel tijd in het water geven zitten. Daarnaast in het oogsten en dan is het voor mij wel op. Over water geven ga ik jullie niets vertellen daar kun je je wel een voorstelling bij maken.

Wil je meer weten klik hier


Is 2018 het jaar van de meloen?

Ik zie het al een aantal jaar met lede ogen aan. Collega’s op de tuin die proberen om meloenen te kweken. Na een hoopvolle start wordt het plantje dan half mei uitgeplant en begint te groeien en te bloeien en dan komen de vruchtjes. Maar dan komt er in ons koude kikkerlandje ook nog wel eens een koel weekje met wat regen en daar houden de meloenen niet van. Voor ze rijp zijn worden ze rot. Ik begin er niet aan. Maar in tegenstelling tot andere jaren hebben de collega tuinders nu hun gelijk met dit warme droge weer en gaan met mooie eervolle meloenenoogst naar huis.

Wil j je meer weten KLIK HIER


Tomatenproeverij uit eigen tuin

Vorig jaar is Frans Barten naar een kasteeltuin in Frankrijk geweest. Daar stonden honderden tomatenrassen. En natuurlijk neem je dan van enkele soorten wat zaden mee. Zelf surf ik op het internet naar de ultieme tomaatjes. 

De afgelopen jaren heb ik al wat soorten uit geprobeerd in mijn tuin. En ondertussen zijn er enkele blijvers, maar er zijn ook veel soorten die leuk waren voor de ervaring maar daarna nooit meer, want gewoon niet lekker genoeg of te weinig opbrengst.

Het verhaal van Frans bracht ons op het idee om een gezamenlijk experiment te starten, de diverse tomatenrassen te kweken en dan te bezien wat er het beste uit komt. Zogezegd zo gedaan, we hebben een kasje gebouwd en daarin de diverse rassen opgekweekt.

Wil je meer weten KLIK HIER


Aardappels eruit want aardbeien erin en de eerste vleestomaten

Deze week kreeg ik een belletje dat de aardbeiplanten al binnen zijn. De wortels van de aardbeiplanten worden gekoeld bewaard (net boven nul) maar voor mijn gevoel zijn ze toch veiliger als ze zijn uitgeplant in de volle grond. Alleen zijn de aardappels nog niet geoogst. Daarom zaterdagmiddag, in de volle zon, de aardappels geoogst. Ik ben heel tevreden met mijn opbrengst van circa 3 emmers op een bed van circa 2,5 bij 3 m.

Wil je meer lezen, KLIK HIER


Nog steeds droog en nog steeds vooruitgang

Het zijn intensieve tuinweken met deze droogte. Er gaat heel veel tijd zitten in het kunstmatig beregenen. Dan is er veel te oogsten. Maar eigenlijk moet er ook onkruid gewied en wat bedden op orde gemaakt voor de volgende ronde. Voor mij is er te weinig tijd dus het is keuzes maken en prioriteiten stellen. Water eerst. Dat kan dan het beste in de ochtend of avond want overdag is het verdampt voor het de grond in trekt. Maar niet te laat want om 22:-00 uur gaat de pomp uit.

Wil je meer lezen KLIK HIER


Droog maar ook veel oogst

Met dit aanhoudende droge weer heeft alles op zijn tijd wat water nodig. Tot op heden kan ik het nog bijhouden en blijft de groei erin. Dat zorgt weer voor de nodige oogst. Zo heb ik de laatste knofloken geoogst en dat zijn de zogeheten oliefantenknofloken. Volgens de internetberichten worden ze mega groot. Dat is bij mij niet het geval maar in vergelijk met de andere knofloken zijn ze toch een maatje groter. De oliefantenknoflook is overigens makkelijk te onderscheiden van andere knoflook door de broedbolletjes die aan de buitenkant van de bol groeien. Ook deze zouden te zaaien/planten zijn maar dit jaar heb ik er geen succes mee gehad. Maar aangezien ik nu weer nieuwe broedknolletjes heb gaan we het komend seizoen nog eens proberen.

Wil je meer lezen KLIK HIER


Veel te oogsten

De eerste sperziebonen zijn er weer en ook de eerste komkommer. En er zijn deze week ook nog tuinbonen, courgettes, kolen, postelein, raapstelen, mizuna en enkele tomaatjes. Voldoende voor ons voor veel lekkere gerechten met verse groenten uit de tuin.

Wil je meer weten KLIK HIER


Hoog(ste)punt

Te beginnen met de boontjes. Vorige week nog bloemetjes en nu de 1e boontjes gevormd. Maar dat niet alleen de planten zitten al tot bovenin de staken. Nog een weekje en dan kunnen we weer aan deze lekkernij.

Deze week konden we al tuinbonen eten, nog zo’n lekkernij. Of kan ik beter zeggen, pas, want zo links en rechts hebben de collega tuiniers al aardig wat tuinbonen geoogste de afgelopen weken. Het is dit jaar geen superoogst. De voor de winter gezaaide bonen zijn op het laatste moment gesneuveld door de vorst. De nieuwe bonen zijn daardoor pas laat gezaaid. Mogelijk hadden ze daardoor behoorlijk last van luis. Dit heb ik niet behandeld en dat valt te zien aan de opbrengst. Dan zijn er ook nog de vogels of andere dieren die hun boontjes hebben meegepikt. Maar er is ook nog wat voor ons over en vers zijn ze echt super lekker, dan zijn de bonen uit de pot of vriezer maar saai vinden wij.

Wil je meer weten KLIK HIER


Aftikken

Te beginnen bij de mezen. Daar zitten de jongen deze week buiten de nestkast, een teken dat de taak van de oudjes er bijna op zit, want met enkele dagen zijn ze gevlogen.

De verveine stekjes zijn toch nog aangeslagen. Het wortelen in het glas ging moeizaam, na het uitplanten in een potje met potgrond stonden de stekken even stil. Maar nu lijken ze toch aan te slaan met nieuw blad en wortels.

Wil je meer weten, KLIK HIER


Yoghurt met aardbeien of aardbeien met yoghurt?

Nou in deze tijd van het jaar is er geen twijfel over mogelijk, elke paar dagen zijn er weer aardbeien te oogsten. Dat genot duurt ongeveer een week of 4. Per plant oogst je op die 4 weken ongeveer een bakje van een pond schat ik gemakshalve in. Met mijn 28 planten kom ik dan op 14 kg in 4 weken, dat is 3,5 kg per week of circa een pond per dag. Dit is de oogst van een pluk. Aangezien ik geen stro onder de aardbeien heb gelegd zijn ze vrij zanderig, maar dat spoelen we er gewoon af voor consumptie.

Wil je meer weten KLIK HIER


Eerste aardbeien en nog meer bloesem

Ze zijn er weer de zomerkoninkjes en oh wat zijn ze weer heerlijk, dat wordt de komende weken genieten van verse aardbeien.

Wil je meer weten KLIK HIER


Bevruchting, Bataat planten, de oogst van deze week en onderhoud

Wil je meer weten klik hier


Deze week van Joris 

Dit keer geen uitgebreid verslag met fotorapportage, maar een tekstueel rondje langs de velden. Lees meer Klik hier


Alles de grond in, coloradokever eruit.

Afgelopen week heeft het in den lande nog wel gevroren maar bij ons in de regio is het vorstvrij gebleven. De weersvoorspellingen voor de komende weken blijven onverminderd goed. Dat wil zeggen dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht ondanks dat het nog een weekje duurt voor de ijsheiligen zijn geweest. Het ongeduld wint het van de wijsheid, bovendien hebben sommige paprika’s en tomaten al bloemetjes. Voldoende excuus om ervoor te gaan en de hele handel in de volle grond uit te planten. Dat begint dan met een volle wagen richting de tuin.

Wil je meer weten KLIK HIER  


Ze zijn er weer, de coloradokevers.

Zaterdag 5 mei voor het eerst dit jaar gesignaleerd op onze tuin. Alle leden met aardappelplanten, aubergines, pepers en tomatenplanten, opgelet. Deze kever moet uitgeroeid worden. Hij vormt een grote bedreiging voor de eerder genoemde gewassen. Zorg ervoor dat hij zich niet kan vermenigvuldigen door dagelijks je planten te controleren op deze kevers. Vang ze en maak ze dood. Het is een wettelijke verplichting om ze te bestrijden. Als we massaal deze beestjes bestrijden kunnen we er vanaf komen. Een tuinder, die niet goed bestrijdt, kan het voor de gehele vereniging verpesten.

Wil je meer weten over deze ongenode en schadelijke
gasten, klik dan hier.


Wat is wijsheid?

Ik vraag me af wat te doen. De weersvoorspellingen geven voor de komende 2 weken alleen maar minima boven nul. Dan zouden nu de tomaten, courgetten, pompoenen, pepers, papirka’s, yacon en pepino al kunnen worden geplant. Ik heb in mijn paar jaar tuinervaring echter al meegemaakt dat zelfs na de ijsheiligen er nog een nachtvorstje was wat toen voor veel schade zorgde aan deze vorstgevoelige planten. Ik wantrouw het weer daarom een beetje en wacht nog braaf een paar weken tot er nog meer zekerheid is op vorstvrij weer. Maar het kriebelt, want er staan al bloemknoppen in de pepers en paprika’s en ook in de tomaten verschijnen de eerste bloemknopjes.

Wil je meer weten KLIK HIER 


Eerste oogst groenten 2018, Asperges!

Nou ja eerste oogst, het is tot heden allemaal gewoon doorgegaan met de boerenkool en aardperen. Maar met de boerenkool is het nu gedaan want die schiet in bloei, dus tijd voor wat anders.

Wil je meer weten KLIK HIER


Zaaien, planten, oogsten, onkruid wieden en troubles

In deze tijd van het jaar is het misschien sneller om te noemen wat er niet valt te zaaien dan wat je wel kunt zaaien. Gelukkig heb ik er al wat zaaiklusjes op zitten dus zijn de zaaiactiviteiten deze week beperkt tot het binnen voorzaaien van courgettes, pompoenen en komkommers.

Wil je meer weten KLIK HIER


Aardperen oogsten en koolplantjes planten

Volgens de thermometer is het afgelopen week buiten minimaal 4,7 onder nul geweest en in de kas 1,7 onder nul, gelukkig hebben de plantjes het gered.

Hieronder een update van de tomaten. Nu ze niet meer te warm en met te weinig licht in de kamer staan worden de stengels steviger en gaat de groei minder hard. Maar ik verwacht dat er volgende week toch een stokje bij moet om ze aan op te binden.

Wil je meer weten KLIK HIER


Aardappels poten en meer

Wat minder nieuws om mee te starten, de pepers en paprika’s hebben luis. Daarom heb ik de toppen uit de planten geknipt en ze besproeid met een aftreksel van water en knoflook, nu maar duimen dat het effect heeft.

Van de 2 stengels citroengras is bij één stengel een eerste worteltje waar te nemen.

In huis heb ik stekken genomen van de pepino en deze in een glas water gezet. In tegenstelling tot het citroengras duurt de eerste wortelvorming geen weken maar slechts 1 dag!

Wil je meer weten KLIK HIER


Meer bedrijvigheid op het tuincomplex

De ergste kou lijkt achter ons. De klok is dit weekend weer verzet, daarmee lijken er steeds meer moestuinsignalen op groen te gaan voor dit seizoen. Ik mag dit weekend de mest nog naar mijn tuin rijden. Maar ik ben niet alleen, de meeste kruiwagens zijn in gebruik en zo te zien voor hetzelfde doel. Ik heb mijn oude mest recent nog op mijn bedden gebracht, de nieuwe mest mag nu in de compostbakken en rijpen voor volgend jaar.

Wil je meer weten KLIK HIER


Opnieuw winterweer

De mest is er weer. Ik had in de planning om mijn kruiwagens dit weekend naar mijn tuin te rijden. Maar met die oostenwind en gevoelstemperatuur van min zoveel ging ik op het laatst toch twijfelen. Op de zaterdag en zondag even buiten gestaan om te ervaren hoe koud dat nu werkelijk was. Ja, de mest moet maar even wachten tot volgende week. Ik ga voor wat binnen activiteiten. En die zijn er nog genoeg.

Wil je meer weten KLIK HIER


Drukke moestuintijden

Wat er deze week is gedaan is lastig in een paar woorden samen te vatten vandaar deze titel.

We beginnen even waar we vorige week zijn geëindigd. Toen zijn de broedknollen van de Yacon opgepot en tomaten en ananaskers gezaaid. Vrijwel alle gezaaide tomaten zijn gekiemd. En op sommige broedknollen van de Yacon komt al een groen puntje tevoorschijn.

Wil je meer weten KLIK HIER


Tomaten en ananaskers zaaien, yacon separateren en oppotten

Het is maart en de komende weken zijn er veel tuinklussen te doen ook al zou je dat met de vorst en sneeuw van afgelopen week niet verwachten.

We beginnen met de yacon. Hiervan stonden de broedknollen koel maar vorstvrij opgeslagen in de schuur in een emmer met grond en te oppotten.

Dan is het nu ook tijd om tomaten te zaaien.

Wil je meer weten klik hier


Paprika’s en pepers verspenen

De pepers en paprika’s zijn gekiemd. Eerst hebben ze 2 kiemblaadjes, daarna volgen de echte bladeren en dat is nu.

En dat is dan het moment dat ze uit hun kleine potje (6 x 6 cm) mogen naar een grotere pot (10 x 10 cm). Dat scheelt behoorlijk wat in ruimte, 6x6x6 =216 cm3, 10x10x10 = 1.000 cm3, dus ongeveer 5 keer zoveel.

Wil je meer weten KLIK HIER


Blauwe bessen

Vorige week had ik het nog over kalken. Maar doe dat vooral niet bij de blauwe bessen. Daarvoor geldt: hoe zuurder de grond des te beter. Onze zanderige grond kan zonder bekalking licht verzuren, maar voor de blauwe bes is zelfs dat nog niet zuur genoeg, die wil echt zure grond. Ze staan het liefst in de turf of soortgelijk product met een lage pH (4 a 5).

Wil je meer weten klik hier


Kalken

Onze zandgrond kan verzuren. Dit heeft tot gevolg dat een aantal gewassen minder goed zullen groeien. Om het verzuren tegen te gaan kun je bekalken. Ik gebruik hiervoor schelpenkalk, dit is een natuurproduct, werkt langzamer maar werkt ook veel langer door.

Aardbeien hebben geen kalk nodig. Die houden van zure grond. De wortelgewassen hebben een beetje kalk nodig. Ik gebruik ongeveer 50 g per vierkante meter. De overige bedden met blad-, kool, aardappel-, peul- en vruchtgewassen bekalk ik met ongeveer 100 g per vierkante meter. Het is net confetti strooien.

Wil je meer weten klik hier


Schoffelen, mesten en peulen voorzaaien

Tot op heden is de winter vrij zacht geweest. En als ik op de tuin kom dan zie ik toch al aardig wat groen staan wat geen groenten zijn. De komende week gaat het vriezen. Ik hoop dat dat in combinatie met het schoffelen dodelijk is voor het onkruid.

Wil je meer weten klik hier


Pepers en paprika’s zaaien

Degene die al langer meelezen weten dat ik in week 45 wat pepers en paprika’s heb opgepot om deze binnen te overwinteren. Helaas hebben hiervan al een aantal planten het loodje gelegd. Maar we geven niet op, misschien blijven er enkele planten over en die hebben dan wel een voorsprong ten opzichte van de pepers en paprika’s die nu gezaaid worden.

Om er toch zeker van te zijn dat ik straks voldoende planten heb, heb ik dit weekend de pepers en paprika’s gezaaid. Er zijn diverse manieren om dit te doen, hier volgt slechts mijn manier.

Wil je meer weten klik hier


Peterselie zaaien

Ik had grootse plannen om dit weekend in de tuin met van alles aan de slag te gaan. Maar helaas is het me niet gelukt om er veel tijd door te brengen. Dat houden jullie nog van me te goed. Er was wel genoeg tijd om een portie boerenkool, aardperen en prei te oogsten.

Wat de boerenkool betreft heb ik als tip om de bladeren van onder naar boven bij de stam af te knippen. Bovenin de kruin vormen zich weer nieuwe bladeren en zo kun je langer blijven oogsten van een plant.

Wil je meer weten Klik hier


 Nestkast en eerste zaai

Nog een paar maanden en dan beginnen de vogeltjes weer met broeden. Ik heb zelf eens een nestkastje gemaakt en thuis opgehangen.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en er wordt alweer druk gezaaid.
Diana heeft al flink gezaaid in haar kas (voor buiten is het nog te vroeg).

Wil je meer weten Klik hier


Houtsnippers en snoei

Zo links en rechts vinden er snoeiactiviteiten plaats in de gemeente, door het in model brengen van stuiken en verwijderen van takken van bomen. Dit alles zorgt voor bossen hout, maar deze zijn vaak ongeschikt om te bewerken tot een mooi product of om brandhout van te maken. Om het volume te verkleinen worden ze versnipperd tot houtsnippers. De houtsnippers worden soms weer gebruikt als mulchlaag in plantsoenen maar soms is er ook gewoon te veel.

Vandaag was het fris met 3 graden en een windje maar ook droog en zonnig. Een mooi moment voor nog wat snoeiactiviteiten in eigen tuin. Eerst de kiwibes weer wat in model (kandelaar) gesnoeid. Vervolgens ook de blauwe bessen gesnoeid. 

Wil je meer weten Klik hier.


Tuinplan en grelinette

Allemaal een goed 2018. Dat het maar een mooi tuinjaar mag worden met veel tuinplezier en mooie en lekkere oogsten.

Als voorbereiding daarop trap ik af met het onder de aandacht brengen van de grelinette. De grelinette of woelvork kun je gebruiken om de grond mee los te maken. Een losse bodem is luchtiger en beter doorlatend wat de plantgroei zal bevorderen. Dit losmaken gaat echt vele malen makkelijker en sneller met de grelinette dan met een schop en het scheelt ook in de rugklachten. 

Hieronder nogmaals de indeling van mijn tuin volgens het wisselteelt principe. Volgens deze theorie heeft het plaatsen van groente soorten op bedden en het vervolgens jaarlijks doorschuiven van de groenten naar het volgende bed als voordeel dat ziekten en plagen minder vat krijgen op de planten. Voor het telen van aardappels is het overigens verplicht om deze na een jaar vervolgens de eerst volgende 3 jaar niet op dezelfde grond te telen. 

Wil je meer weten Klik hier


Taybes snoeien en pastinaak oogsten

De taybes is een kruising van braam en framboos. Ze heeft de groeikenmerken van een braam. De vruchten zijn ook formaat braam maar de smaak neigt meer naar framboos vind ik. In mijn tuintje heb ik als eerst vruchten van de aardbei eind mei, dan volgt niet veel later in juni de taybes.

Tot slot nog een filmpje over hoe je op een makkelijke manier pastinaken kunt oogsten. Mijn pastinaken zijn al geoogst en op de fotoos is te zien dat daar flink voor gegraven is. Maar het kan veel makkelijker. Duw de pastinaak nog iets dieper de grond in om hem er vervolgens zonder inspanning uit te trekken.

Wil je meer weten klik hier


Tomaat experiment, fase 1, invriezen

Van de week liep ik door de super en zag een kratje met mooie vleestomaten liggen. In de kleur en het model zoals ze er in mijn verbeelding vroeger uit zagen. Niet egaal rood en rond maar geribd en vlammend rood en groen. En daarbij denk ik dan aan een stevige structuur en een volle smaak.

Ik dacht meteen, dat lijkt me wel wat om in mijn eigen tuintje te kweken. Maar hoe doe je dat, wil je meer weten klik hier

 


Frambozen snoeien

Het is nat en koud buiten dus ik heb niet heel veel tijd op de tuin besteed. Mijn portie winterkost weer geoogst en mijn frambozen terug gesnoeid.
Voor meer info klik hier


Alfalfa

Deze week heb ik niet veel gedaan op de tuin buiten de oogst van mijn portie winterkost. Het is te koud om buiten te zaaien. Maar binnen, dat kan wel. Kiemgroenten kun je het hele jaar zaaien, bijvoorbeeld op een klein schaaltje met zeef. Lees verder klik hierPaprika een “vaste plant”
(door Joris van Poppel)

Zo links en rechts staan er nog paprika- en peperplanten op de tuin. Met een beetje geluk rijpen de vruchten nog af. Meestal van groen naar rood. Dit jaar stond in mijn tuin onder andere het ras hungarian black pepper, een peper die af rijpt van auberginepaars naar rood.

Lees verder


Zoete aardappel en Pepino

(door Joris van Poppel)

De zoete aardappel heeft misschien een aardappelachtige vorm, hij groeit
anders dan de aardappel en smaakt ook anders.

Pepino of meloenpeer

Nog een exoot en waarschijnlijk nog onbekend. Maar niet meer voor lang. Dit jaar heb ik een paar stekjes gekocht op de groenmoesmarkt. 

Lees verder


Knoflook planten
(door Joris van Poppel)

In oktober/november is het de beste tijd om knoflook te planten. Zo heeft de plant voldoende tijd om te groeien en een mooie bol te vormen. In maart planten kan ook maar de te oogsten bollen zullen kleiner zijn. 

Lees verderWisselteelt en tuinbonen leggen.
(door Joris van Poppel)

Wisselteelt is het jaarlijks doorschuiven van de diverse gewassen op een ander stuk grond in je tuin. Dit ter voorkoming van plagen en ziektes van de planten.

En dan worden nu in oktober/november de tuinbonen worden gezaaid. Dit is geen grap, door nu je tuinbonen te zaaien kun je volgend jaar al vroeger oogsten en heb je mogelijk ook minder last van de bonenluis.

Lees verder 


Ons lid Joris van Poppel heeft aangeboden om regelmatig een artikel te schrijven op onze website.  

Hieronder het eerste artikel

Het is ondertussen oktober en de bladeren verkleuren en vallen van de bessenstruiken op ons tuincomplex. Nog even en dan zal ook de eerste nachtvorst er zijn, hoewel er voor volgende week weer temperaturen van 20 graden worden voorspeld. Sommigen van ons hebben hun laatste oogst van dit jaar al binnen en houden het voor dit tuinseizoen al voor gezien. Maar voor anderen is er geen begin of eind, daar gaat het tuinseizoen 365 dagen per jaar door. Hoe is dat mogelijk? Vanaf nu zal er regelmatig wat te lezen zijn over wat je zoal kunt doen. Lees verder


Onze poezen

Sinds de zomer van 2016 wordt ons complex bewoond door 2 poezen. De poezen waken over het muizenbestand op onze tuin. Naar het lijkt hebben zij succes. Dit jaar hebben we aanzienlijk minder last van muizen dan voorgaande jaren. Het zijn natuurlijk niet alleen de poezen die voor deze afname van het muizenbestand hebben gezorgd. ook een natuurlijke fluctuatie van kan een rol spelen. De poezen hebben het bij ons goed naar de zin. Ze blijven n.l. op en rond ons tuincomplex. De poezen hebben een onderdak in het Marinus van Oorschotparkje. Daar worden ze in de gaten gehouden door Eline Hermans, zij worden ook door haar bijgevoerd. Het voer dat Eline aan de poezen geeft wordt gratis beschikbaar gesteld door Dierenspeciaalzaak Boxtel in winkelcentrum Oosterhof. 


Legionella besmetting (veteranenziekte)

We zien op diverse tuinen dat de slangen gekoppeld blijven aan de kraan. Dit betekent dat er water aanwezig blijft in de slangen. Dit is letterlijk levensgevaarlijk. Bij mooi weer loopt de temperatuur van met water hoog op. Als dit enkele dagen zo blijft krijgt de Legionella bacterie kans zicht te ontwikkelen. Als daarna de tuinslang wordt gebruikt om te sproeien komt het besmette water in de lucht. Als je het dan als tuinder in de vorm van nevel inademt loop je een gerede kans op een Legionella besmetting.

In 1999 zijn 32 mensen overleden na een besmetting met deze Legionella bacterie die zij hadden opgelopen op de Westfriese Flora in Bovenkarspel.

Het risico op besmetting is groot. Zie bijgevoegde links.

Onze voorzitter André Leermakers heeft in 2013 zelf zo’n besmetting opgelopen als gevolg van het water in de tuinslang.

Advies: als je de tuinslang hebt gebruikt, maak deze los van de kraan en laat de slang leeg lopen. Dus ook niet lang uit door de tuin laten liggen zonder deze te ledigen, of opgerold op een haspel te hangen zonder deze vooraf te ledigen.

Het bestuur neemt geen enkele verantwoording voor de gevolgen als u als lid bovengenoemde instructie niet opvolgt. Zie verder onderstaande links.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Legionellose

http://www.westfriesarchief.nl/historie/thema-s/geld-en-handel/de-westfriese-flora

https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ALegionella_pneumophila_01.jpg


Bonenstaken

Leden die bonenstaken nodig hebben kunnen deze bestellen bij Richard Schmidt (tuin 41 en 42) van de tuincommissie. Het zijn gebruikte bamboestokken die wij van een tuinder ontvangen. De tuincommissie selecteert er de goede uit. De staken kosten € 0,10 per staak. De opbrengst van de staken komt ten goede aan het beheer en onderhoud van de tuin.


Nieuwe leden, even voorstellen

Op 3 augustus 2016  hebben we 2 nieuwe leden bij onze vereniging. Het zijn 2 jonge katjes die ons complex gaan ontdoen van de muizen en mollen die veelvuldig op ons complex voorkomen.

De 2 katjes, het zijn 2 zusjes, komen van de kattenopvang. Zij zijn gekwalificeerd als niet socialiseerbaar en kunnen dus niet bij mensen worden geplaatst. Zij zijn medisch 100% orde en zijn gesteriliseerd. Zijn kunnen dus niet  voor voortplanting zorgen.

Eline Hermans heeft een en ander voor ons geregeld. Zij zal de katjes ook blijven monitoren en ze in de winter zo nodig bijvoeren. Dit alles natuurlijk onder de voorwaarde dat zij op ons complex blijven.

Als u de katjes ziet, verjaag ze dus niet, maar koester hun aanwezigheid.

Hier de foto’s van onze aanwinst. Ze hebben voorlopig de namen Ceres 1 en Ceres 2

Ceres 1

Ceres 1

Ceres 2

Ceres 2

 

 

 

 

 

 

 

 


Moestuinplanner

Op 2 december 2014 is op de website Zelfgroentekweken.nl een moestuinplanner geïnstalleerd. Met de moestuinplanner kun je een indeling van je moestuin laten opstellen. Enige kennis van en vaardigheden met de computer zijn wel noodzakelijk.

Kijk ook op deze website voor overige wetenswaardigheden en nieuws voor de beginnende en ervaren (moes)tuinier.


Zadotheek

De Kinderboerderij Boxtel wil samen met Eetbaar Boxtel, ( www.eetbaarboxtel.nl ), een Zadotheek opzetten.

Een Zadotheek is, naar analogie van een bibliotheek, een plaats waar men zaden kan “lenen”
Mensen kunnen zaden inleveren bij de kinderboerderij waar zij de zaden deze winter gaan inpakken. Dan kan de Zadotheek volgend voorjaar starten met “uitlenen” van zaad. Mensen krijgen gratis zakjes zaad mee, kweken hun planten en geven ook weer wat zaad terug: kringloop.

Aan Ceres is gevraagd om hieraan mee te werken omdat de leden van onze vereniging veel zaden hebben. Het kunnen zaden zijn die je over hebt of zaden die je zelf hebt gewonnen uit je eigen tuin.
Wij vragen dan ook uw aandacht voor deze actie. In de unit zullen wij zakje klaar leggen om zaden in te doen. Het bestuur zal dan ervoor zorg dragen dat de zaden bij de Zadotheek terecht komen. Je kunt natuurlijk ook de zaden zelf bij de Kinderboerderij inleveren.

Om een goede start mogelijk te maken voor deze actie is het van belang dat voor aanstaand voorjaar een goede voorraad aan zaden aanwezig is. Wij vragen de leden dan ook dit najaar zaden aan te leveren, zodat de Zadotheek volgen voorjaar met succes kan worden gestart.
Alles is gratis, zowel het inleveren van zaden gebeurt belangeloos en het ophalen van zaden is gratis.

Voorzie de zaden wel van een korte omschrijving van de plant.

 

Buienradar Boxtel