Week 11 2018 Drukke moestuintijden

Wat er deze week is gedaan is lastig in een paar woorden samen te vatten vandaar deze titel.

We beginnen even waar we vorige week zijn geëindigd. Toen zijn de broedknollen van de Yacon opgepot en tomaten en ananaskers gezaaid. Vrijwel alle gezaaide tomaten zijn gekiemd. En op sommige broedknollen van de Yacon komt al een groen puntje tevoorschijn.

Wat betreft het tomatenexperiment met de bevroren schijf tomaat is het nog even afwachten. Verder heb ik ook nog een soortgelijk experiment gedaan met verse tomaatjes door deze in schijfjes te snijden, in een potje met stekgrond te plaatsen en af te dekken met stekgrond, zoals hieronder weergegeven.

Helaas komt er schimmel op de grond, geen goed teken.

We wachten het nog een paar dagen af maar ondertussen ben ik al een volgend experiment begonnen. Zoals Diana het op haar mooie moestuinsite heeft staan, heb ik wat zaden van een verse tomaat in een schaaltje voor het raam geplaatst. Indien nodig vul ik bij met wat water en over 5 dagen spoel ik de zaden schoon en ga er dan een aantal direct zaaien en laat er een aantal drogen. Dit experiment doe ik ook met een bevroren tomatenschijf. Ik houd jullie op de hoogte of het slaagt.

De ananaskers is iets langzamer met kiemen dan de tomaten, daarover volgende week meer.

Dan wat berichtgeving over de tuin. Daar heb ik de laatste opgeslagen mest en ook compost uit mijn compostbakken gehaald en over de bedden verdeeld. Verder heb ik wat thomaskali gestrooid (een meststof, als aanvulling op de mest en compost).

Een tijdje terug heb ik al peulen voorgezaaid. Deze zijn grotendeels gekiemd. Met het zachte weer nu kon ik het niet laten om ze uit te planten (ze kunnen wel een paar graden vorst verdragen). Het rekje heb ik verder aangevuld door peulen te zaaien.

Omdat de vogels fan zijn van de jonge plantjes heb ik er een constructie overheen gebouwd en afgedekt met een net. De vogels zijn ook fan van de peulen, dus het net blijft tot na de oogst.

De tuinbonen hebben veel te lijden gehad van de kou gaf ik vorige week al aan. Enkele plantjes heb ik laten staan, daar waar er gaten in de rij zijn gevallen heb ik nieuwe gezaaid.

En verder heb ik wat spinazie gezaaid en raapstelen en bieten en pastinaak. Er is nog geen water op de tuin maar de komende dagen valt er geregeld een bui dus dat komt wel goed. De komende weken gaat er nog veel meer gezaaid worden.

Ook in de diverse media is er weer aandacht voor de moestuin:

Afgelopen vrijdag is gardeners world voor het 51 seizoen weer gestart met haar tuin- en moestuinprogramma op tv (BBC) (Mocht je het gemist hebben en nog terug willen zien dan kan dat. Afleveringen zijn terug te kijken op youtube).

https://www.youtube.com/watch?v=wByhCptFV_A

Mooie tip van Monthy Don is bijvoorbeeld het nu al afdekken van de rabarber (voor de liefhebbers).

Op de website van Diana is te lezen dat ook zij druk is met zaaien en experimenten in haar moestuin

https://www.mooiemoestuin.nl/

En op de diverse moestuinkanalen op youtube zijn weer wekelijks tuinupdates en tips te volgen. Wie niet bang is voor een beetje duits, geloof me het is prima te volgen.  Bijvoorbeeld Gartengemusekiosk over het zaaien van worteltjes.

https://www.youtube.com/watch?v=YyPIjyellVU

Of onze tuinbuur de belg Angelo Dorny over het zelf kweken van gember

https://www.youtube.com/watch?v=IkdrF5Js_Z0

Rigotti is ook druk met zijn bijtjes

https://www.youtube.com/watch?v=9y9hGPN6fa4

Ik zag zelf de eerst vlinder deze week alweer rond fladderen en vandaag zag ik de eerste hommel van dit seizoen op de sneeuwklokjes in onze tuin. Het is lente en dat zie je en dat voel je.

Tuin ze met vreugd.