Week 24 – 2018 Aftikken

Te beginnen bij de mezen. Daar zitten de jongen deze week buiten de nestkast, een teken dat de taak van de oudjes er bijna op zit, want met enkele dagen zijn ze gevlogen.

De verveine stekjes zijn toch nog aangeslagen. Het wortelen in het glas ging moeizaam, na het uitplanten in een potje met potgrond stonden de stekken even stil. Maar nu lijken ze toch aan te slaan met nieuw blad en wortels.

De peulen zijn er klaar mee, dus die heb ik ondertussen verwijderd. Ik dacht slim te zijn en vorige week al wat stokbonen voor te zaaien. Maar het resultaat is om te huilen. Ongeveer 2 van de 60 gezaaide bonen is gekiemd. Daarom de stokbonen deze week maar te plaatse gezaaid.

De courgetteplanten geven hun eerste oogst en wel in gele en groene courgetten. In het keukenapparaat ermee (samen met een wortel) is dit een leuke vervanger van de pasta (2 minuten wokken). Gehakt, uien, knoflook en saus naar smaakt toevoegen en klaar is deze “tri colore” pasta.

Voor de venkels is het ook aftikken want ze schieten al door. Venkels zijn lichtgevoelig en we naderen de langste dag van het jaar en dan krijg je dat. Helaas dit jaar geen grote dikke knollen, maar genoeg voor een aantal maaltijden.

De japanse wijnbes krijgt nieuwe scheuten (net al de bramen) dus het wordt weer tijd ze op te binden, want deze nieuwe scheuten geven volgend jaar de vruchten.

De spinazie schiet in bloei, deze kan eruit, tijd voor wat nieuws.

Van de kolen hebben we deze week goed oogst en wel koolrabi, broccoli en bloemkool.

De stokbonen op de tuin beginnen te bloeien, nog een paar weken en dan kunnen we ook hier gaan oogsten.

Het citroengras (sereh) begint zich te vermeerderen. De enkele spriet waarmee is aangevangen deelt zich nu in meerder scheuten. Het blad kan binnenkort als thee gebruikt en de stengels in de gerechten.

De ananaskers wordt een flinke plant en krijgt ook de eerste bloemknopjes.

De eerste blauwe bessen kleuren blauw, dat komt mooi uit nu het langzaam al wat minder wordt met de aardbeien.

Bij de tomaten vormen zich al trosjes vruchten. Nog even geduld tot ze de juist kleur hebben.

Bij de asperges is het ook aftikken. We hebben onze laatste oogst hiervan binnen en wat je nu ziet laten we verder groeien zodat de plant energie op kan doen voor volgend jaar.

 Tot slot de komkommerplant waar zich de eerste vruchtjes vormen. Ook hier nog een klein beetje geduld en we kunnen weer gaan oogsten.

Met wat er nu van de tuin komt hebben we dagen te kort in de week. Maar er is meer dan een avondmaal met groenten. Ik ga tussendoor nog eens op zoek naar lekkere salades voor de lunch.

Tuin ze met vreugd!