Week 40 2018 Nachtvorst, wat is de schade?

De afgelopen ochtenden waren de daken wit, oftewel de eerste nachtvorst heeft toegeslagen. Nu zijn er planten ongevoelig voor en planten die er echt niet tegen kunnen. Hoewel het lichte nachtvorsten betrof ben ik benieuwd wat de schade is. Met de yacon valt het nog mee, er is wel wat blad licht verkleurt maar het is nog grotendeels groen, en er is zelfs een bloemetje te zien. Een teken dat de plant tot wasdom is gekomen. Dan moet er binnenkort ook wat te oogsten zijn van de knollen onder de grond.

De aardperen staan nog fier overeind, zij lijken geen last te hebben van de eerste vorst.

Bij de zoete aardappels lijkt het een ander verhaal. Een groot deel van het blad lijkt bruin te zijn verkleurd, wat een teken kan zijn van vorstschade. De komende week lijkt de vorst weer even geweken dus het is even afkijken of er nog leven in zit of dat we kunnen gaan oogsten.

De blauwe bessenstruiken kleuren als gevolg van de vorst prachtig rood, dit hoort erbij en is een mooi gezicht.

De pepino’s zijn nog steeds niet rijp maar lijken gelukkig niet te hebben geleden van de vorst. Is er dan nog wat te oogsten deze week. Ja hoor, we gaan weer met een volle krat naar huis.

In de krat van links naar rechts paprika’s, kiwibessen, pepers, boerenkool, daaronder, pompoenen, tomaatjes, ananaskers en stekken van zoete aardappel en pepino. Vooral die twee bakjes kiwibessen doen me watertanden, te vergelijken met de tomaat en de snoeptomaatjes, zijn kiwi’s groter dan kiwibessen, maar deze kleintjes zijn heerlijk zoet en kun je met schil en al eten.

De eerder op water gezette stekken van zoete aardappel en pepino hebben wortel geschoten en kunnen worden opgepot. Vanaf nu blijven ze binnen om het risico op overlijden als gevolg van vorst te voorkomen.

 

Tuin ze met vreugd!