Week 41 – 2017 Yacon (appelwortel)

Yacon (appelwortel)

Het is ondertussen oktober en de bladeren verkleuren en vallen van de bessenstruiken op ons tuincomplex. Nog even en dan zal ook de eerste nachtvorst er zijn, hoewel er voor volgende week weer temperaturen van 20 graden worden voorspeld. Sommigen van ons hebben hun laatste oogst van dit jaar al binnen en houden het voor dit tuinseizoen al voor gezien. Maar voor anderen is er geen begin of eind, daar gaat het tuinseizoen 365 dagen per jaar door. Hoe is dat mogelijk? Vanaf nu zal er regelmatig wat te lezen zijn over wat je zoal kunt doen.

En daarom nu een update over de exoot yacon. Half maart hebben een aantal leden de presentatie hierover bijgewoond en een plantje ontvangen. Nog even in vogelvlucht hoe het gegaan is vanaf daar tot nu en dan nog wat tips over hoe verder.

In februari is een broedknol kleingesneden tot knolletjes met tenminste 3 tot 5 ogen.

Het broedknolletje is geplant in een klein potje met grond en binnen (in de kamer) voor een raam opgekweekt.

Waar nodig is het plantje verpot in een grotere pot en verder (vorstvrij) opgekweekt.

Na de ijsheiligen (lees vorst) kan de yacon buiten worden uitgeplant om verder te laten groeien.

De plant is volwassen als hij bloemetjes heeft.

De knollen groeien onder de grond nog door zolang als het loof nog groen is. Het advies is nog even te wachten met oogsten als je voor de maximale opbrengst wilt gaan.

En als er dan vorst is geweest en het loof is zwart geworden, dan dienen de knollen onder de grond geoogst te worden, voordat de vorst de grond in trekt. Wil je hele knollen oogsten dan is met de hand uitgraven de beste optie, ze breken namelijk nogal snel (tip neem de kinderen of kleinkinderen mee voor het schatgraven). Ben je niet bang voor wat breukschade dan kan het ook heel voorzichtig met een riek.

Yacon heeft 2 soorten knollen. De grote egale bruine knollen kun je eten. Deze zijn vorstvrij op een koele plaats zoals een kelder of garage tot wel een jaar te bewaren.

De rode broedknolletjes met de ogen kun je in een pot met grond vorstvrij bewaren en volgend jaar eind februari/begin maart weer verdelen in kleinere knolletjes om binnen op te kweken.

Zo links en rechts op het tuincomplex zijn de yaconplanten terug te zien met of zonder de kleine (zonnne)bloempjes. Een mooi gezicht voor nu. Misschien is het leuk om in een reactie jullie opbrengst te melden want de yacon zou een aardige opbrengst kunnen leveren.

En als je ze dan geoogst hebt, wat kun je er dan mee, is een vraag die al een paar keer gesteld is? Er zijn nog niet veel recepten te vinden omdat de plant nog niet in de super te krijgen is. Tsja, exclusiviteit heeft dus ook nadelen.

 

Je kunt ze schillen en rauw eten, in het begin is de ervaring mogelijk een sappige crunchie byte, licht zoetig iets wortelachtig, maar ook appel maar dan zonder het fruitige zuurtje. Dus ipv een appeltje als tussendoortje neem eens een yacon. Als je knollen een aantal maanden gelegen hebben dan worden ze stilaan zoeter van smaakt en gaat het meer naar meloen smaken, maar nog steeds met een sappige crunchie byte. Maar misschien dat je het zelf anders ervaart. Ze zijn dus prima rauw te verwerken in salades. Je kunt ze ook gebruiken als vervanger voor een appel of peer in een gerecht, dus ipv rode kool met appel, rode kool met yacon. Hier een recept voor Yaconsoep..

Ingrediënten

 • 2 Yaconwortels
 • 1 grote zoete aardappel
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 uien
 • 3 groentebouillon blokken
 • evt. wat room om de soep af te maken

Bereiding

 • Schil en snijdt de yacon in blokjes.
 • De zoete aardappel schillen en ook in blokjes snijden
 • De knoflook en uien ook in blokjes snijden.
 • Boter of olijfolie in de pan doen en ui fruiten
 • Daarna de knoflook zoete aardappel en yacon toevoegen een paar minuten stoven
 • Vervolgens water toevoegen tot alles net onder staat. Per halve liter toegevoegd water een bouillonblokje toevoegen
 • Zachtjes laten doorkoken tot de groente gaar zijn (circa 20 min).
 • Daarna met de staafmixer alles pureren en klaar is de soep.

De soep zal het goed doen bij de kleintjes want hij is lekker zoet.

Mocht je zelf nog inspiratie hebben voor een recept laat het weten.

Een uitgebreide beschrijving over yacon is te vinden op

https://www.cultivariable.com/andean-roots-tubers/how-to-grow-yacon/

Enkele interessante filmpjes over het kweken van yacon zijn te vinden op

https://www.youtube.com/watch?v=Wobgol__GEg

https://www.youtube.com/watch?v=wsEltc7Jb8c

https://www.youtube.com/watch?v=xrSqBUdpd44

https://www.youtube.com/watch?v=Flx_y5VtlHM

https://www.youtube.com/channel/UCY_uYDJ1AzMBpPoeZc73dYw