Week 43-2018 Nachtvorstje, oogst en tuinbonen zaaien

Zaterdagochtend waren de daken weer wit. Maar op de tuin leek het gelukkig weer erg mee te vallen en is van vorstschade weinig te merken. En met dit mooie zonnige weer en de aardperen in bloei lijkt het wel zomer.

Toch zijn er duidelijk tekenen dat de herfst in volle gang is, de bladeren verkleuren, zo ook die van aspergeplanten van groen naar geel.

Het rijpen van de pepino’s wil nog niet zo vlotten. Er zitten er een paar tussen die een beetje geel kleuren maar de meeste zijn nog groen. Gelukkig wordt er de komende week nog geen nachtvorst verwacht dus laat ik het zo maar even.

Door het mooie weer is er deze week nog veel te oogsten. Normaal heb ik de tomaten in de kas al geruimd maar nu nog niet. En wat schetst mijn verbazing, er zijn nog volop tomaatjes te plukken.

De courgetteplanten zijn echt op. Ik oogst de laatste exemplaren en dan kunnen de planten plaats maken voor een bedje tuinbonen. Naast de tomaatjes en courgettes zijn er ook nog pastinaken, bieten, pepino’s, paprika’s, pepers, ananaskers, en boerenkool. De boerenkool niet op de foto. Wel wat bonen welke ik wil drogen als zaadgoed voor volgend jaar.

Nadat ik het pompoenrek heb verwijderd, evenals het restant van de pompoenplanten en courgetteplanten kan de grond worden omgewoeld met de grelinette. Daarna het bedje glad harken.

De tuinbonen week ik een nachtje voor. Hierdoor zullen ze makkelijker kiemen. Ik zaai drie rijtjes op het bed en houd me daarmee niet aan de voorgeschreven plantafstand van 60 cm tussen de rijen. In de rij is de plantafstand 15 cm. Op een bedje van 1,20 m bij 3,0 m heb ik dan 60 bonen nodig, dit was precies wat in een doosje zit van 100 g. Voor het ras heb ik agua dulce, dit is een tuinboon die minder gevoelig is voor de kou. Vorig jaar had ik geluk en was mijn oogst een maand vroeger dan bij de collega tuinders en had ik geen last van luis. Dit jaar waren de laatste 2 vorsten toch teveel voor de planten en kon ik alsnog bonen zaaien in het voorjaar, daar was ik laat mee en dus zaten de bonen vol luis. Maar het is me de 2 euro wel waard van een doosje zaden dus we gokken het er weer op.

Van al die groenten uit de tuin, samen met wat aardappels en een pompoen maken we weer een lekkere ovenschotel.

Ik was de meeste groenten en snijd ze dan met schil en al in blokjes. Vervolgens gaat de hele handel 50 min in de oven op 200 graden. Dat is 5 minuutjes langer dan ik normaal doe maar ik merk dat wortelgroenten als biet en pastinaak iets meer tijd nodig hebben om gaar te worden.

En dan is het na 50 minuten weer smullen geblazen.

Tuin ze met vreugd!