Week 45 -2017 paprika’s en pepers

Zo links en rechts staan er nog paprika- en peperplanten op de tuin. Met een beetje geluk rijpen de vruchten nog af. Meestal van groen naar rood. Dit jaar stond in mijn tuin onder andere het ras hungarian black pepper, een peper die af rijpt van auberginepaars naar rood.

Verder had ik ook sweet banana staan een parprika die van lichtgeel af rijpt naar rood. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden maar daarover een andere keer meer.

Omdat ik de planten uit zaad heb opgekweekt en er niet heel veel zaden in een zakje zaten heb ik van enkele rijpe vruchten het zaad uit de vrucht gehaald tijdens de voorbereidingen in de keuken. Het zaad heb ik gedroogd. Met een beetje geluk zijn de verschillende rassen die ik had staan in de tuin niet gekruist en heb ik zaden als back-up voor volgende jaren.

 

Mijn bed waarop de paprika’s en pepers stonden heb ik enkele weken terug al vrij gemaakt om de peulen te kunnen zaaien (en die zijn al gekiemd).

Wat ik tot voor kort niet wist is dat paprika’s en pepers doorlevende planten zijn. Alleen niet in ons klimaat omdat het in de winter vriest en daar kunnen ze niet tegen. Maar dit zou je kunnen omzeilen door de planten op te potten en ze vorstvrij de winter door te helpen (als je daar ruimte voor hebt). Mocht dat het geval zijn dan heeft dat als voordeel dat je niet hoeft te starten met zaaien in januari/februari, of dat je planten moet kopen. Bovendien zijn de planten al volgroeid en zouden ze dan volgend jaar meer vruchten dragen.

Zelf heb ik die ruimte niet om al die planten vorstvrij de winter door te helpen, als er iemand nog een tip hiervoor heeft dan hoor ik het graag. gelukkig heb ik toch een adresje gevonden om hier eens mee te experimenteren met een paar planten. Ik heb hiervoor de plant uitgegraven, ontdaan van de aarde, de wortels een beetje terug gesnoeid en ook de takken zeer ver terug gesnoeid tot er nog maar een paar blaadjes aan de plant stonden. Vervolgens de plant opgepot in een pot met potgrond. Voor één keer goed water gegeven en vanaf nu op rantsoen, elke 2 weken een scheutje. Ik houd jullie op de hoogte of het slaagt.

Verder nog een kleine update van de tuin. De geplante knoflook is al boven de grond en datzelfde geld voor de tuinbonen.

Ik heb al wat yaconplanten geoogst. De grootste oogst van 1 plant was 11,5 kg! Ik heb ook wat slecht nieuws en dat is dat blijkbaar de muizen de yacon ook hebben ontdekt en lekker vinden. Gelukkig is de schade beperkt gebleven en blijft er nog genoeg over voor eigen gebruik.