Week 46-2018, Water afgesloten en yaconoogst

Het is regenachtig als ik op de tuin kom. Ik beperk me daarom tot het hoognodige en dat is oogsten. Het blad van de yacon is nu bruin dus tijd voor de oogst.

Eerst knip ik de stengels weg. Dan graaf ik met een spade een ring rondom de plant en verwijder dan met de hand het zand tussen de knollen.

Daarna kan het geheel voorzichtig gelicht worden om breukschade te voorkomen.

Als de planten op de kant liggen dan kunnen de eetbare knollen voorzichtig van de plant worden gedraaid, geknipt of gebroken. Ik bewaar ze (nog maanden) vorstvrij in een krat in ons schuurtje thuis. Naast de eetbare knollen heeft de yacon ook broedknollen. Deze zitten tegen de onderzijde van de stengels. Ik knip de stengels geheel weg, de eetbare knollen verwijder ik en wat over blijft zijn de broedknollen. Zie ook mijn verslag van vorig jaar. De broedknollen bewaar ik in een emmer afgevuld met zand ook vorstvrij in de schuur. Volgend jaar maart kunnen we dan weer binnenshuis gaan opkweken voor het nieuwe seizoen.

Verder graag ik nog een pastinaak op en ook wat aardperen. Daarover de volgende keer meer.

Ik merk dat het water op de tuin ook weer is afgesloten. Gelukkig heb ik nog een regenton om de modder weg te spoelen.

Tuin ze met vreugd!