Week 06 2018 Schoffelen, mesten en peulen voorzaaien

Tot op heden is de winter vrij zacht geweest. En als ik op de tuin kom dan zie ik toch al aardig wat groen staan wat geen groenten zijn. De komende week gaat het vriezen. Ik hoop dat dat in combinatie met het schoffelen dodelijk is voor het onkruid.

Voorlopig is het nog geen tomatentijd. Vooruitlopend daarop zou ik daarom al een ronde vroege groenten kunnen zaaien in de kas. Maar ik weet dat het over enkele maanden ook een tijdelijke opslagplek zal zijn voor een aantal andere planten tot ze de volle grond in kunnen.  Als er dan spinazie, raapstelen, sla en rucola in staan heb ik straks ruimtegebrek. Ik zaai daarom niet. Maar ik maak wel de grond al een keer los met de woelvork. Vervolgens bemest ik de grond met mest die ik in mijn compostbakken heb opgeslagen en welke nu al veel fijner van structuur is dan de verse mest. Buiten laat ik na het bemesten de weergoden hun werk doen. In de kas valt echter geen regen, dus daarom de mest toch maar onder gespit.

Voor het buiten zaaien van peulen in de volle grond is het nog wat vroeg. Maar wat wel al kan is deze voorzaaien in een zaaitray. Hiervoor heb ik 2 delen potgrond vermengt met 1 deel zaai/stekgrond. Hiermee de zaaitray gevuld. Met een potlood gaatjes gemaakt van een paar cm diep. De erwten een nachtje voorgeweekt. Vervolgens 1 erwt per gat en dan afgedekt met zand. Vervolgens kunnen ze in de kas rustig kiemen en groeien.

Tot slot nog een kleine update van de afgelopen week gezaaide pepers en paprika’s. De jalapeno’s zijn al aan het ontkiemen (zie foto, goed kijken). Dit is van vers zaad dat ik ergens in september zelf uit een jalapeno peper van eigen oogst gehaald heb. De overige zaden zijn al een jaartje of wat oud en kiemen daardoor langzamer.

Veel tuinplezier maar weer.