Week 46-2017 Aardperen

Afgelopen week hebben we een paar nachtvorsten gehad en dat is te zien aan een aantal planten. Zo ook de aardperen.

Dat geldt dan tenminste voor het deel boven de grond. Aangezien de stengels zijn afgestorven kunnen deze worden afgeknipt en dan ziet het er zo uit.

Uiteindelijk gaat het bij de aardperen om de knollen die onder de grond zitten en vandaag is de eerste portie van het seizoen geoogst en daarmee is het aardperenseizoen geopend. De knollen onder de grond kunnen wel vorst verdragen dus ze kunnen gewoon in de grond blijven zitten en worden geoogst als je ze nodig hebt. Er zijn trouwens ook verschillende rassen aardperen, deze kun je vanaf nu tot in het voorjaar planten (ik plant ze in het voorjaar, van de laatste oogst gaan de knollen terug de grond in).

De aardpeer is een vergeten groenten maar is al enkele eeuwen bekend in Nederland. Er zijn daarom voldoende recepten te vinden. Voor een verzameling kun je eens kijken op.

 

http://www.mooiemoestuin.nl/recept/aardperen-35-recepten-overig/

Wij zijn fan van aardperensoep en aardperenstamppot. Dat maken we zo

Aardperensoep

Uitje

Knoflook

Pond aarperen

Pond aardappels

Circa 2 bouillonblokjes

Circa 1 liter water

1 eetlepel hazelnootpasta (dit is hetzelfde als pindakaas, maar dan van hazelnoten, het is dus geen chocoladepasta voor op de boterham. Een goede super heeft hem en anders de biologische winkel).

Wij wassen de aardperen schoon in water met een afwasborstel, schillen kan ook maar door de grillige vormen heb je veel schilverlies. Ook de aardappels wassen we schoon en schillen we niet, het is maar wat je gewend bent. Aardappels en aardperen eventueel in kleinere parten snijden zodat ze sneller gaar koken.

Uitje en knoflook fijnsnijden en fruiten. Dan de aardappels en aardperen erbij, water erbij gieten tot het geheel net onder staat. Per halve liter water een bouillonbloekje toevoegen. Circa 20 minuten koken tot het gaar is. Bij aardappels prik je er met de vork in om te voelen of ze al zacht worden, aardperen gaan drijven als ze gaar zijn. Dan de eetlepel hazelnootpasta toevoegen, zonder kan ook maar met maakt het echt véél lekkerder vinden wij. Alles pureren met de staafmixer en klaar ben je. Er is van alles te varieren, de hartige liefhebbers kunnen wat uitgebakken spekjes toevoegen. Vind je de kleur wat saai dan kun je er wat verse kruiden zoals peterselie over strooien.  Peper en zout naar smaak.

Aardperenstamp

Pond aardperen

Pond aardappels

1 eetlepel hazelnootpasta

De werkwijze is soortgelijk als bij de soep. Aardappels en aardperen wassen en eventueel in parten snijden. Het geheel in een pan met water aan de kook brengen en circa 20 minuten koken. Als de groenen gaar zijn afgieten. Stampen en een lepel hazelnootpasta er onder roeren voor de smaak. Ook hier kun je weer variëren toch een uitje en/of een teentje knoflook fruiten en aan de stamp toevoegen bijvoorbeeld.