Week 02 2018 Houtsnippers en snoei

Zo links en rechts vinden er snoeiactiviteiten plaats in de gemeente, door het in model brengen van stuiken en verwijderen van takken van bomen. Dit alles zorgt voor bossen hout, maar deze zijn vaak ongeschikt om te bewerken tot een mooi product of om brandhout van te maken. Om het volume te verkleinen worden ze versnipperd tot houtsnippers. De houtsnippers worden soms weer gebruikt als mulchlaag in plantsoenen maar soms is er ook gewoon te veel. En dan ligt een hoop ergens langs de kant van de weg. De houtsnippers zijn ook goed in de tuin te gebruiken voor het mulchen van bessenstruiken. Wel eerst even navragen of je er wat van mee mag nemen. Ik heb deze week mijn blauwe bessen van een nieuw laagje voorzien.

Nadat ik dit klusje had geklaard kwam de gemeente het eerste vrachtje houtsnippers op de tuin lossen. Deze houtsnippers zullen echter op de looppaden worden aangebracht. Dit voorkomt, natte, modderige voeten en uitglijden in de wintertijd. Tevens belemmert het de groei van onkruid in de zomer waardoor onze tuincommissie hier minder werk aan heeft.

Vandaag was het fris met 3 graden en een windje  maar ook droog en zonnig. Een mooi moment voor nog wat snoeiactiviteiten in eigen tuin. Eerst de kiwibes weer wat in model (kandelaar) gesnoeid.

Vervolgens ook de blauwe bessen gesnoeid.

Als je goed naar de foto kijkt dan zie je enkele oudere bruine takken die reeds zijn verhout en verder  de rode nieuwe scheuten. Op deze nieuwe scheuten komen de meeste en dikste bessen. Dus die wil je zoveel mogelijk behouden. Ouder en dood hout snoei je weg. Van takken die elkaar kruisen en raken snoei je er 1 weg om beschadigen van beide takken te voorkomen. Takken die naar binnen groeien snoei je weg, je wilt een open struik waar licht en lucht goed bij kan.

Voor wie ook blauwe bessen wil in zijn tuin is er nog een aandachtspunt. Blauwe bessen houden van erg zure grond. Zet je deze in onze zanderig bodem op de tuin dan zullen ze het niet goed doen is mijn ervaring. Ik heb daarom kunststof speciekuipen gekocht en in de bodem een flink aantal gaten geboord voor de ontwatering. De kuipen heb ik ingegraven en gevuld met zure turfgrond. In deze zure turfgrond heb ik de struiken geplant. En daar bovenop heb ik een mulchlaag met houtsnippers aangebracht. Nadat ik deze handelingen gedaan had zijn de blauwe bessen enorm opgeleefd. Vindt je dit teveel werk maar houdt je wel van bessen dan kun je natuurlijk ook voor een soort gaan die het wel gewoon goed doet op zandgrond, zoals kruisbes, rode bes, zwarte bes enz.

Naast de tuinklusjes valt er ook nog steeds wat te oogsten zoals prei, boerenkool en aardperen.

Veel tuinplezier op jullie tuintjes.