Week 04 2018 Peterselie zaaien

Ik had grootse plannen om dit weekend in de tuin met van alles aan de slag te gaan. Maar helaas is het me niet gelukt om er veel tijd door te brengen. Dat houden jullie nog van me te goed. Er was wel genoeg tijd om een portie boerenkool, aardperen en prei te oogsten.

Wat de boerenkool betreft heb ik als tip om de bladeren van onder naar boven bij de stam af te knippen. Bovenin de kruin vormen zich weer nieuwe bladeren en zo kun je langer blijven oogsten van een plant.

Wat de aardperen betreft, deze blijven onder de grond prima houdbaar. Eenmaal geoogst dien je ze binnen een week of wat te consumeren want anders worden ze slap. Ik oogst dus elke week een verse portie en vers in dan ook echt vers.

Aangezien ik al ongeduldig word voor het nieuwe tuinjaar heb ik toch al mijn eerste rondje peterselie binnen voor gezaaid. Na kieming gaan ze dan de kas in, voor buiten is het dan waarschijnlijk nog te vroeg.

De potjes van 11 bij 11 cm gevuld met potgrond, de laatste cm met zaai/stekgrond. Hierop de zaden gezaaid, vervolgens afgedekt met een dun laagje zaai/stekgrond. Ik plaats de potjes in een bak met water tot ik zie dat de grond bovenin vochtig is. Daarna gaan de potjes op een schoteltje en is het wachten tot de zaden kiemen, dat kan bij peterselie enkele weken duren. Eventueel nog een keer gieten als de grond uit droogt.

Veel tuinplezier op jullie tuintjes.