Week 05 2018 Pepers en paprika’s zaaien

Degene die al langer meelezen weten dat ik in week 45 wat pepers en paprika’s heb opgepot om deze binnen te overwinteren. Helaas hebben hiervan al een aantal planten het loodje gelegd. Maar we geven niet op, misschien blijven er enkele planten over en die hebben dan wel een voorsprong ten opzichte van de pepers en paprika’s die nu gezaaid worden.

Om er toch zeker van te zijn dat ik straks voldoende planten heb, heb ik dit weekend de pepers en paprika’s gezaaid. Er zijn diverse manieren om dit te doen, hier volgt slechts mijn manier.

Ik week de zaden een nachtje voor. De zaden kunnen dan al vocht opnemen en kiemen daardoor sneller. Hiervoor leg ik wat zaden in een schaaltje en voeg wat lauw water toe. Omdat alle zaden op elkaar lijken heb ik ook maar meteen de labels geschreven.

Ik heb de zak met zaai- en stekgrond die ik nog over had van afgelopen jaar ook maar uit het schuurtje binnen gehaald zodat de grond deze op temperatuur kan komen. De zaai- en stekgrond was stof droog. Daarom heb ik wat in een emmer gedaan en wat water toegevoegd om deze te bevochtigen. Het is een beetje op gevoel, niet te droog maar ook niet kletsnat. Vervolgens heb ik de potjes (6 x 6 cm) gevuld met de zaai- en stekgrond.

De volgende dag heb ik de voorgeweekte zaden in de potjes gelegd, zoals je kunt zien passen er mooi 15 potjes in een bakje.

Daarna een theelepel wit zand per potje om de zaden mee af te dekken. En dan nog even met de nevelsproeier bevochtingen.

Tot slot gaan de zaaibakken met de potjes in de propagator. Dit is een kweekbak met een verwarmingselement. Hierdoor zullen de zaden sneller kiemen.

Maar het kan ook zonder propagator op een warm plekje in huis. Veel tuinplezier en succes met zaaien.