Week 08 2018 Blauwe bessen

Vorige week had ik het nog over kalken. Maar doe dat vooral niet bij de blauwe bessen. Daarvoor geldt: hoe zuurder de grond des te beter. Onze zanderige grond kan zonder bekalking licht verzuren, maar voor de blauwe bes is zelfs dat nog niet zuur genoeg, die wil echt zure grond. Ze staan het liefst in de turf of soortgelijk product met een lage pH (4 a 5). Misschien klinkt dat niet logisch maar voor het uitdrukken van de zuurgraad geldt: des te lager de pH waarde is des te zuurder de grond. Een normale pH waarde is circa 7. Hogere pH waarden geven aan dat de grond basischer wordt, lagere pH waarden staan voor zuurdere grond. Vanwaar deze inleiding zul je misschien denken. Ik heb enkele blauwe bessen staan die een jaar of 4 a 5 oud zijn. Bij deze planten constateer ik dat er weinig tot geen nieuwe scheuten meer vormen. En dat is wel nodig want na enkele jaren snoei je het oude hout weg en dan heb je jonge scheuten nodig. Ik vermoed dat de grond die ik destijds in de pot heb gedaan een soort van is uitgewerkt. Daarom heb ik enkele zakken turf gekocht in de hoop dat dit de planten weer een boost zal geven. De planten staan in flinke kuipen en het vrij graven is klus 1. Dan komt de grootste uitdaging, namelijk de kuip uit de bodem trekken.

Nadat dat is gelukt, mag de blauwe bes uit de kuip en kan een deel van de aanhangende grond worden verwijderd.

Zoals je kunt zien zitten er in de bodem van de kuip gaten geboord voor de ontwatering.

Vervolgens kan de kuip terug in het plantgat, gaat de blauwe bes terug in de kuip en kan deze worden aangevuld met turf en daarna afgedekt met houtsnipper.

Tsja, als je er niet bij was zou je denken dat er niets is gebeurd. Ik ben zelf benieuwd naar het effect. Maar daarover deze zomer meer.

Tuin ze met vreugd.