Week 1 2018 tuinplan en grelinette

Allemaal een goed 2018. Dat het maar een mooi tuinjaar mag worden met veel tuinplezier en mooie en lekkere oogsten.

Als voorbereiding daarop trap ik af met het onder de aandacht brengen van de grelinette. De grelinette of woelvork kun je gebruiken om de grond mee los te maken. Een losse bodem is luchtiger en beter doorlatend wat de plantgroei zal bevorderen. Dit losmaken gaat echt vele malen makkelijker en sneller met de grelinette dan met een schop en het scheelt ook in de rugklachten. Wat niet kan is de mest 2 voren diep de grond in werken. Alleen ben ik niet overtuigt van het nut om dat te doen. In de natuur komen de meststoffen ook van bovenaf in de bodem terecht (in de vorm van vallend blad of uitwerpselen van dieren). Ik breng mijn mest dus ook oppervlakkig aan. Maar ieder heeft zo zijn theorie en ik vind het prima als er tuinders zijn die het anders doen. Ik spit zelf echter niet meer en maak graag gebruik van de grelinette. Zie ook de link naar het volgende filmpje over het waarom en hoe de grelinette te gebruiken

https://www.youtube.com/watch?v=JUisQoC0N5o

Hieronder nogmaals de indeling van mijn tuin volgens het wisselteelt principe. Volgens deze theorie heeft het plaatsen van groente soorten op bedden en het vervolgens jaarlijks doorschuiven van de groenten naar het volgende bed als voordeel dat ziekten en plagen minder vat krijgen op de planten. Voor het telen van aardappels is het overigens verplicht om deze na een jaar vervolgens de eerstvolgende 3 jaar niet op dezelfde grond te telen. Dit is prima op te vangen door een indeling te maken met tenminste 4 bedden en de aardappels ieder jaar een bed verder te telen. Ik werk met 7 bedden (7 verschillende groentesoorten). In 2017 stonden mijn aardappels op bed 2, in 2018 ga ik ze op bed 3 telen. Het duurt 7 jaar voor de aardappels weer op bed 2 geteeld worden.

Een bed is 1,2 m breed en 3 m lang. Die 1,2 meter is geen willekeur. Mijn reikwijdte is ongeveer 60 cm bij het zaaien, water geven en onkruid wieden. Aan iedere zijde van het bed heb ik een looppad gemaakt en zo kan ik overal goed bij zonder dat ik tussen de planten in het bed ga staan en de grond aan trap en teveel verdicht (en het loswoelen met de grelinette teniet doe). Van sommige groente heb ik 2 bedden bijvoorbeeld de wortelen, van sommige groenten heb ik 1 groot bed van 2,5 m breed bijvoorbeeld bij de aardappels. Dit heb ik gedaan omdat als bij de aardappels het loof boven de grond uit is dit vrij snel het gehele bed bedekt en onkruid dan niet veel kans meer maakt. Bij wortelen is er minder loof en groeit dit minder snel waardoor je er wat meer werk aan hebt en het dan handig is als je overal goed bij kunt.

Ondertussen heb ik mijn keuzes gemaakt en de zadenlijst ingeleverd. Ik heb er weer veel zin in en heb een ruim assortiment zaden, ongeveer als volgt:

Wortelgroenten

 • Knoflook (die staat er al vanaf oktober, maar kan nog steeds geplant worden)
 • Venkel
 • Zomerwortelen
 • Winterwortelen
 • Bieten (chiogga is onze favoriet, lekker zoet en minder rode handen)
 • Pastinaken

Aardbeien

 • De aardbeien (ras korona) zijn ook al in augustus van afgelopen jaar geplant.

Aardappels

 • Dit jaar de rassen Roseval en desiree. Afgelopen jaar frieslander, welke ook goed was.

Bladgroenten

 • Spinazie
 • Prei
 • Sla
 • Andijvie
 • Raapstelen
 • postelein

kool

 • koolrabi
 • boerenkool
 • diverse ander kolen (rode, witte, spits kool, broccoli, bloemkool, hiervan halen we van elk enkele plantjes in plaats van zelf zaaien)

Peul/boon

 • de tuinboon is rees in oktober gezaaid (daardoor vroeg oogstbaar en is er tevens de mogelijkheid tot het zaaien van bonen in de 2e helft van het seizoen)
 • Peultjes (ras norli, niet zo hoog maar wel snel oogstbaar en daardoor nog mogelijkheid tot zaai van bonen in de 2e helft van het seizoen
 • Bonen (zowel stamboon welke snel oogstbaar is als stokboon met een hele hoge opbrengst, hiervan is cobra mijn favoriet)

Vruchtgewassen

 • Pompoenen (verticale kweek om ruimte te besparen)
 • Courgetten
 • Paprika’s
 • Pepers
 • Tomaten (deze teel ik in een kas)

Kruiden

Hier heb ik geen apart bed voor, maar enkele kruiden zijn zeker van een plekje in onze tuin

 • Peterselie
 • Tijm
 • Salie
 • Laurier
 • Dille
 • Munt
 • Basilicum
 • dragon

Als ik het zo allemaal bij elkaar op tel dan is er weer een hele berg heerlijke verse groenten te verwachten voor het komende seizoen. En dat allemaal van één tuintje!

Voor degenen die nog keuzes moeten maken wat ze willen telen succes. Ondertussen kan het loswoelen en mesten nu ook al gedaan worden. En dan is het geduldig afwachten tot we binnenkort kunnen starten met zaaien.