Week 10 2018 Tomaten en ananaskers zaaien en yacon separeren en oppotten.

Het is maart en de komende weken zijn er veel tuinklussen te doen ook al zou je dat met de vorst en sneeuw van afgelopen week niet verwachten.

We beginnen met de yacon. Hiervan stonden de broedknollen koel maar vorstvrij opgeslagen in de schuur in een emmer met grond. Dat ziet er dan zo uit.

Tot zover is het niet spannend dus de emmer gaat op zijn kant zodat de toplaag met grond er voorzichtig vanaf geschraapt kan worden en de broedknollen niet teveel beschadigen (als ze al uitlopen).

Dan kunnen de broedknollen voorzichtig uit de emmer worden gehaald en eventueel kan het zand er vanaf worden gespoeld onder de kraan. Een hele broedknol ziet er dan zo uit.

Dat is wel een beetje te groot voor een start in een potje van 10 cm doorsnede. Daarom kun je de knol in stukken snijden/knippen/breken. Houdt er hierbij rekening dat een knol nog tenminste 3-5 ogen heeft waar hij op uit kan lopen. Ongeveer zo.

Het direct planten en water geven van de broedknollen had vorig jaar bij mij het effect dat het grootste deel ging rotten. Daarom heb ik ze nu na het verdelen een dag te drogen gelegd. Vervolgens heb ik ze in potjes met licht bevochtigde stekgrond geplant met de ogen naar boven en de snijwond naar beneden.

Dit mag voor het raam en dan nu maar afwachten tot ze uit gaan lopen en dan in het begin voorzicht met water geven.

Dan is het nu ook tijd om tomaten te zaaien. Ik week de zaden eerst voor in water zodat ze sneller kiemen.

Net als bij de pepers en paprika’s zorg ik dat de stekgrond al binnen staat en op temperatuur is, deze bevochtig ik licht en dan vul ik 6 x 6 cm potjes de stekgrond. Hierop leg ik de zaden en dan dek ik af met wit zand wat ik vervolgens met een sproeier benevel zodat het vochtig is. En dan mogen ze bij mij in de propagator maar in een kweekbakje voor het raam kan natuurlijk ook.

Ik ga ook verder met mijn experiment met de diepvriestomaat. Dit is een vleestomaat die ik enkele maanden geleden gekocht heb, vervolgens heb ik er enkele schijven van gesneden en ingevroren. Nu gaat de bevroren schijf uit de vriezer direct in een bakje met stekgrond en dit is vervolgens ook weer afgedekt met stekgrond. Ik laat me de komende week graag verassen….

Verder heb ik de ananaskers gezaaid op dezelfde wijze als de pepers en tomaten alleen zonder het voorweken.

Tot slot heb ik dit weekend pepinoplantjes (meloenpeer, echt een aanrader) gekocht. Deze mogen ook voor het raam gaan groeien en dan na de ijsheiligen naar buiten.

De voorspellingen zijn gunstig, het weer wordt zachter dus mogelijk kunnen we komende week buiten aan de slag.

Tuin ze met vreugd