Week 12 binnen activiteiten door het koude weer

De mest is er weer. Ik had in de planning om mijn kruiwagens dit weekend naar mijn tuin te rijden. Maar met die oostenwind en gevoelstemperatuur van min zoveel ging ik op het laatst toch twijfelen. Op de zaterdag en zondag even buiten gestaan om te ervaren hoe koud dat nu werkelijk was. Ja, de mest moet maar even wachten tot volgende week. Ik ga voor wat binnen activiteiten. En die zijn er nog genoeg.

Eerst even wat nieuws over de tomatenexperimenten. De tomatenschijf uit de vriezer heeft geen gekiemde tomaten opgeleverd. De vers gesneden tomatenschijven kregen vorige week al wat schimmel (dus te nat), maar er zijn toch enkele zaden gekiemd.

Het is geen 10 punten, maar het kan wel!

Verder heb ik afgelopen week van zowel verse tomaat als van de bevroren tomaat het vruchtvlees met zaden een paar dagen in een schaaltje laten weken. Na 5 dagen heb ik de zaden afgespoeld in een theezeef en te drogen gelegd op een velletje keukenrolpapier.

Na het drogen heb ik wat van deze zaden gezaaid. De rest bewaar ik voor volgend jaar (mocht dit experiment slagen).

Om nog even bij de tomaten te blijven. De gekiemde tomaten krijgen al hun tweede set blaadjes en mogen dus worden verpot. Ik heb ze over geplant in 10 x 10 cm potten. Ze staan nu samen met de yacon die ook begint te groeien in een bak voor het raam.

Verder ga ik nog een experiment met citroengras doen. De uitgebreide beschrijving hiervoor is te vinden op:

https://www.mooiemoestuin.nl/kruiden/citroengras/

In de winkel heb ik een paar stengels gekocht en die staan nu in een glas met water wortel te schieten.

 

 

Verder heb ik nog het eea gezaaid. Dropplant (bloemetjes in de tuin zijn ook leuk), peterselie, sla, andijvie, tijm en koolrabi. Voor dit laatste heb ik een zaaitray gevuld met stekgrond. Hierin een klein gaatje gemaakt en dan met zo’n zaaihulpmiddel voorzichtig circa 2 zaden per gat en dat dan weer afgedekt.

 

 

Overigens hoeven de zaden van sla en peterselie niet te worden afgedekt want dat zijn lichtkiemers.

Tot slot nog even de pootaardappels die binnen in kartons voor de eieren liggen te spruiten. Over een paar weekjes mogen ze de grond in.

De oogst bestaat deze week nog uit aardperen en boerenkool uit de tuin. De voorlaatste pompoen uit de schuur is deze week in de soep gegaan en we hebben er ook nog een ovenschotel met geroosterde pompoen van gemaakt. Verder hebben we nog wat yacon, lekker als snack tussendoor ipv een appel.

Tuin ze met vreugd