Week 13 2018 Meer bedrijvigheid op ons tuincomplex

De ergste kou lijkt achter ons. De klok is dit weekend weer verzet, daarmee lijken er steeds meer moestuinsignalen op groen te gaan voor dit seizoen. Ik mag dit weekend de mest nog naar mijn tuin rijden. Maar ik ben niet alleen, de meeste kruiwagens zijn in gebruik en zo te zien voor hetzelfde doel. Ik heb mijn oude mest recent nog op mijn bedden gebracht, de nieuwe mest mag nu in de compostbakken en rijpen voor volgend jaar.

Voor zover ik kan beoordelen is het mooie mest die we dit jaar hebben, waarvoor dank.

Maar dat was niet het enige klusje dit weekend. De laatste pompoen van het seizoen is verwerkt tot soep en ovenschotel. Je ziet aan de buitenkant al wat bruine vlekjes maar als je die stukjes weg snijdt is er nog meer dan voldoende over en de pompoen is nu zo zoet als honing.

Ik ga dit het komende half jaar wel missen, maar daar komen andere lekkere seizoensgroenten voor in de plaats.

Dan weer een update over de tomaten. Dit is het resultaat van de vorige week gewonnen zaden van de tomatenschijf uit de vriezer.

Oftewel 0% kiem. Samengevat, zowel van de tomatenschijf uit de vriezer als de gewonnen zaden van de tomatenschijf uit de vriezer geen enkele kiem. Een tomaat invriezen en daar vervolgens tomatenplanten mee kweken lijkt daarmee geen optie.

Dan nu het resultaat van de vorige week gewonnen zaden van een verse tomaat.

Oftewel 100% kiem en dat al na 4 dagen! Dit werkt dus zeer goed. Het is wel afwachten of het een zaadvast ras is of een f1 hybride (waarvan de nakomelingen andere eigenschappen kunnen hebben dan de moederplant). Wil je zeker zijn van goed zaad dan kun je dit het beste kopen of winnen van tomaten van zaadvaste rassen.

De tomaten die uit de verse tomatenschijven zijn gekiemd krijgen al een tweede blad en kunnen worden verspeend naar een grotere pot.

Ook de ananaskers krijgt een tweede set blaadjes en kan worden verspeend. Vanwege het mooie weer vandaag kon dit klusje al buiten worden gedaan. Na het verspenen heb ik de potten in een bak met water gezet zodat de grond goed vochtig is. Als de grond voldoende vochtig is kunnen de potten weer uit de bak en voor het raam.

De vorige week gezaaide tijm begint ook al te kiemen

Het wordt thuis druk voor het raam met pepers, paprika’s, tomaten, yacon, ananaskers. Eigenlijk is het daar te warm en het aantal lichturen is nog te kort. Daardoor worden de planten dun en lang en dat is niet goed. Een koele plek zou beter zijn. Daarom ben ik op de tuin in mijn kas wat voorbereiding aan het treffen, daarover een volgende keer meer.

De aardbeienplanten staan er na de winter en kou van afgelopen weken wat treurig bij met al dat bruine blad. Nu is het tijd om dit weg te snoeien en wat te bemesten.

Er is ook nog gezaaid. Ik had valse hoop dat er een deel van de tuinbonen nog door zou komen, maar door de vorst van afgelopen week heb ik ook hiervan de restanten moeten verwijderen en nieuwe moeten zaaien. Helaas geen maand voorsprong met de oogst dit jaar. Verder nog een rijtje bietjes en pastinaak gezaaid.

Nog een laatste update. Vorig jaar heb ik voor de winter pepers, paprika’s en pepino’s opgepot om binnen te overwinteren. Ook dit experiment is niet gelukt en de planten hebben het niet overleefd. Omdat ik het klusje uit handen heb gegeven weet ik niet exact wat nu de oorzaak is. Mogelijk ga ik het nog eens een keer voorzichtig over doen.

Tuin ze met vreugd.