Week 14 2018 Aardappels poten en meer

Wat minder nieuws om mee te starten, de pepers en paprika’s hebben luis. Daarom heb ik de toppen uit de planten geknipt en ze besproeid met een aftreksel van water en knoflook, nu maar duimen dat het effect heeft.

Van de 2 stengels citroengras is bij één stengel een eerste worteltje waar te nemen.

In huis heb ik stekken genomen van de pepino en deze in een glas water gezet. In tegenstelling tot het citroengras duurt de eerste wortelvorming geen weken maar slechts 1 dag!

Het is een risico want het kan nog gaan vriezen maar een aantal planten zijn al van de huiskamer naar de kas verhuist. Daar zie je flinke temperatuurschommelingen. Buiten waren de minima en maxima afgelopen week grofweg tussen de -5 en 25 graden, in de kas tussen de -0,5 en 50 graden. En dat terwijl de automatische raamopener al is geïnstalleerd.

De peterselie groeit al flink. En ook de tomaten en ananaskers staan hier nu goed.

De yacon groeit als kool en daarom mogen ze naar een grotere pot. De gezaaide koolrabi kiemt goed.

In de tuin heb ik vandaag de aardappels gepoot. Er zitten mooie korte spruiten aan. In het bed heb ik wat geulen gemaakt en in de geul met een bollenplanter gaten gestoken om de 40 cm. Per gat een aardappel met de spruiten naar boven en vervolgens weer afgedekt met aarde.

De gezaaide peulen beginnen ook te kiemen evenals de raapstelen en de spinazie.

Bij de aardbeien begint het blad uit te lopen, maar ook de eerste frambozenscheut is waar te nemen en de kiwibes, taybes en blauwe bes krijgen dikke bladknoppen.

Het onkruid begint ondertussen ook te groeien dus enkele bedden met de schoffel bewerkt. Thuis in de kruidentuin heb ik nog wat rucola, peterselie, kervel, koriander en dille gezaaid. Ja er is genoeg te doen in deze tijd van het jaar.

Tuin ze met vreugd.