Week 15 2018 Aardperen oogsten en koolplantjes planten

Volgens de thermometer is het afgelopen week buiten minimaal 4,7 onder nul geweest en in de kas 1,7 onder nul, gelukkig hebben de plantjes het gered.

Hieronder een update van de tomaten. Nu ze niet meer te warm en met te weinig licht in de kamer staan worden de stengels steviger en gaat de groei minder hard. Maar ik verwacht dat er volgende week toch een stokje bij moet om ze aan op te binden.

Er is nog steeds boerenkool en dit keer hebben we er een ovenschotel van gemaakt.

Het is heel eenvoudig. Doe hiervoor een eetlepel bloem of meel in een kom. Scheutje melk erbij en roeren tot het een papje is zonder klonters. Dan vier eieren erbij en tot een beslag kloppen, eventueel peper en zout naar smaak. De boerenkool fijnsnijden en 10 minuten in water koken. Dan afgieten en in een ovenschaal. Beslag erover en (geraspte) kaas naar smaak. Vervolgens 25 minuten in de oven op 160 graden en smullen maar.

Het is goed kijken maar van de gezaaide sla, andijvie en dropplant begint wat te kiemen.

De Yacon groeit gestaag verder in de grotere pot.

Ook de koolrabi is gegroeid en kan worden uitgeplant.

Er zijn op diverse locaties ook weer allerlei plantjes te koop mocht het zaaien te veel werk zijn. Zelf heb ik rondgekeken voor knolvenkel maar deze heb ik nog niet kunnen vinden. Omdat er zoveel soorten kool zijn zaai ik ze niet zelf behalve de koolrabi want die vinden we erg lekker. Van de bloemkool, rode kool, savooikool, broccoli enz. wat plantjes gekocht en uitgeplant. Wel meteen alles afgedekt met een net (ook de koolrabi) want de duiven zijn er dol op en anders is een dag later alles kort gepikt.  De slakkenval (ingegraven potje met bier) is overigens ook geïnstalleerd bij dit bed om te voorkomen dat die alles kort eten.

 Met het mooie weer dit weekend loopt alles in sneltreinvaart uit, zo ook de blauwe bes.

De binnen voor gezaaide peterselie is ondertussen groot genoeg om uit te planten

Tot slot de aardperen. Als je goed kijkt zie je op een aantal al scheuten waar ze op uit lopen. Tijd voor laatste oogst. En hiervan meteen een aantal nieuw uitplanten (wel even een 10 cm diep ingraven) en de bak bemesten.

Tuin ze met vreugd.