Week 16 2018 Zaaien, planten, oogsten, onkruid wieden en troubles

In deze tijd van het jaar is het misschien sneller om te noemen wat er niet valt te zaaien dan wat je wel kunt zaaien. Gelukkig heb ik er al wat zaaiklusjes op zitten dus zijn de zaaiactiviteiten deze week beperkt tot het binnen voorzaaien van courgettes, pompoenen en komkommers. Daarvoor week ik de zaden een middagje voor. Ik vul een potje met potgrond en dan plant ik in één pot één zaadje. Ik heb eens gelezen dat de zaden een ronde en een spitse kant hebben. Het zaad zou het beste kiemen als het met de spitse punt naar beneden in de potgrond wordt gedrukt en dan licht afgedekt met wat potgrond. Vervolgens één keer goed water geven en op een warme lichte plaats zetten om te kiemen.

Op de tuin heb ik nog een rijtje spinazie en mizuna gezaaid. Ik zie zo links en recht al spinazie in de tuintjes die er mooi bij staat. Ook het onkruid is deze week ongelofelijk hard gegroeid dus tijd om te wieden, hopelijk droogt het dan de komende week uit met het warme droge weer dat we in het vooruitzicht hebben

Met de pepers, paprika’s en pepinos blijf ik problemen houden met de luizen. Daarom een ouderwets mengsel gemaakt van water, groene zeep en brandspiritus en daar de planten mee besproeid in de hoop dat het werkt.

Ook op de tuin zijn er probleempjes bij de peulen en de tuinbonen. Ze zijn nog maar net opgekomen en worden nu al belaagd door de bladrandkever.

Geen idee wat daar tegen te doen dus ik kijk het maar af of de planten er doorheen groeien.

Ook de vorige week uitgeplante koolplantjes hebben al last van vraat, mogelijk van slakken of rupsen, ook daar kijk ik even af of ze er doorheen groeien.

Is er ook nog goed nieuws, ja natuurlijk. Vanaf deze week is er weer munt en kunnen we heerlijke verse muntthee drinken. En met een hoop planten gaat het wel goed goed zoals de tomaten, yacon en ananaskers (zolang er geen vorst is, is het risico op schade beperkt).  Verder lijken de bietjes en pastinaken te kiemen.

De knolvenkelplantjes zijn ook weer te koop. Hier een aantal plantjes van gekocht en tussen de knoflook uitgeplant. Ook hier een netje erover in de hoop dat het niet kaal gevreten wordt maar zoals op de vorige foto’s is te zien is dat geen 100% garantie.

Verder zijn het citroengras en de pepinostekken die op water wortel stonden te schieten nu opgepot in potten met potgrond. Daarbij het ik bij het citroengras aan een stokje gebonden zodat hij gemakkelijker overeind blijft staan.

De voorgekweekte tijm is uitgeplant in de tuin.

Door het mooie weer kriebelt om al vooruit te werken. Daarom heb ik al een rijtje basilicum gezaaid in de volle grond. Maar ik weet, het is nog (te) vroeg, misschien zit het een keer mee, maar waarschijnlijk kan ik over een paar weken nog een zaaien, we zullen zien.

Tot slot nog een mooi vooruitzicht. De eerste asperge is namelijk gesignaleerd. Het is nog te vroeg voor een maaltje maar dat gaat niet lang meer duren.

Tuin ze met vreugd!