Week 18 2018 Wat is wijsheid

Wat is wijsheid?

Ik vraag me af wat te doen. De weersvoorspellingen geven voor de komende 2 weken alleen maar minima boven nul. Dan zouden nu de tomaten, courgetten, pompoenen, pepers, papirka’s, yacon en pepino al kunnen worden geplant. Ik heb in mijn paar jaar tuinervaring echter al meegemaakt dat zelfs na de ijsheiligen er nog een nachtvorstje was wat toen voor veel schade zorgde aan deze vorstgevoelige planten. Ik wantrouw het weer daarom een beetje en wacht nog braaf een paar weken tot er nog meer zekerheid is op vorstvrij weer. Maar het kriebelt, want er staan al bloemknoppen in de pepers en paprika’s en ook in de tomaten verschijnen de eerste bloemknopjes.

Bij de pepers en paprika’s knijp ik de bloemknoppen er voorlopig even uit. Zo gaat de energie van de plant nog even naar de groei van de plant zelf. Bij de tomaten laat ik de bloemknoppen zitten. Er komt op hetzelfde niveau namelijk geen nieuwe bloemknop aan de tomatenplant, het eerste trosje zal daardoor wel klein blijven is mijn ervaring. En daarom vraag ik me af waarom ik weer zo vroeg begonnen ben met zaaien? Ja door het enthousiasme, maar 2 weken later voor de pepers, paprika’s en tomaten lijkt dus vroeg genoeg. Ik ben benieuwd of ik volgend jaar het geduld hiervoor kan opbrengen, maar dat zien we dan wel weer.

Met het citroengras gaat het goed, als ik de pot op til zie ik aan de onderzijde al wortels verschijnen. Ook hiervoor nog even geduld tot na de ijsheiligen.

Ook de pepinostekken doen het goed in de potgrond. Dat geeft de burger moed. Momenteel loopt de verveine/citroenverbena uit. Een plantje met citroenaroma, lekker om te van te zetten, maar het kan natuurlijk ook in gerechten worden verwerkt.

En omdat het stekken op water van het citroengras en de pepino zo succesvol was gaan we het nu maar eens proberen met een paar verse scheuten van de verveine.

Ik houd jullie op de hoogte of het lukt.

En verder vordert het gestaag in de tuin.

Op het wortel bed zijn de bietjes en pastinaken opgekomen en de knoflook is al mooi groot. De uitgeplante venkel staat er ook goed bij.

Op het aardbeienbed staan de planten vol met bloemetjes.

Op het aardappel bed zijn bijna alle aardappels boven de grond.

Bij het bed met bladgewassen staat de spinazie boven de grond, bij sommige collega tuinders kan er al geoogst worden maar zover is het bij mij nog niet. Verder heb ik wat kervel en postelein gezaaid. En ook mizuna.

Op het koolgewassen bed groeien de kooltjes verder. Dat er een paar weken terug na het planten wat blad is aangevreten heeft ze dus niet gedeerd.

Bij het bonenbed groeien de peulen gestaag verder evenals de tuinbonen.

Het vruchtgewassenbed blijft nog 2 weken leeg tot na de ijsheiligen.

De aardperen staan in een bak (tegen het woekeren. Een paar weken terug uitgeplant en nu al komen de eerste scheuten boven de grond.

De blauwe bessen hebben enorm veel bloesem. Ik verheug me er nu al op.

Deze week hebben we al een paar keer asperges kunnen oogsten. We kunnen hiermee weer volop variëren in diverse gerechten, helemaal top.

Zo tijd voor een bakkie thee, maar wordt het munt of verveine, wat is wijsheid?

Tuin ze met vreugd!