Week 19 2018 Alles de grond in, Coloradokever eruit!!

Te beginnen met de coloradokever. Dit kevertje is een plaag voor de aardappels en is helaas nu al op ons tuincomplex gesignaleerd. Er is ook al een mailing rond om, indien je aardappels hebt staan, deze zelf te inspecteren en de kevers te verwijderen.

Afgelopen week heeft het in den lande nog wel gevroren maar bij ons in de regio is het vorstvrij gebleven. De weersvoorspellingen voor de komende weken blijven onverminderd goed. Dat wil zeggen dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht ondanks dat het nog een weekje duurt voor de ijsheiligen zijn geweest. Het ongeduld wint het van de wijsheid, bovendien hebben sommige paprika’s en tomaten al bloemetjes. Voldoende excuus om ervoor te gaan en de hele handel in de volle grond uit te planten. Dat begint dan met een volle wagen richting de tuin.

Ook in de kas is het een en ander aan planten opgeslagen.  Deze moeten dus eerst in de volle grond worden gezet zodat de kas vrij is om tomaten te planten. Het is dus planten, planten en nog eens planten. Te beginnen met de yacon.

De ananaskers, voor sommigen misschien minder bekend. Maar mijn aanbeveling heeft het. De oogst is prima voor een eenjarig plantje en de vruchtjes zijn erg lekker.

Dan de pepinos (meloenpeer). Voor velen zeker en vast ook nog onbekend maar dit is echt een aanrader. Je teelt als eenjarige plant en aan het eind van het seizoen heb je wat speciaals. Overigens zijn ze doodeenvoudig te stekken. Takje eraf knippen, twee weken wortel laten schieten in een glas water en dan oppotten.

Is er ook nog wat normaals uitgeplant, jazeker en wel paprika’s, pepers, pompoenen, courgetten en komkommer op het bed vruchtgewassen.

Dan is er nog de exoot citroengras.

Maar de vorige week gezaaide bonen in pot zijn goed opgekomen en kunnen dus ook worden uitgeplant.

Zo, de kas is leeg. Tijd om de tomaten te planten. De wortelkluit van de plantjes ziet er goed uit.

Dat is nogal een metamorfose in de tuin. Vrijwel alle lege plekjes zijn nu gevuld. Daarmee zijn de vooruitzichten goed. Maar voor nu is het ook goed met verse asperges en raapstelen voor op het bord

Ik zag trouwens ook al bloemen verschijnen bij de peultjes.

Door al dat geplant is er geen tijd meer voor het onkruid, dat wordt dan volgende week. En met die mooie dagen is een keertje water geven ook geen overbodige luxe.

Tuin ze met vreugd!