Week 23-2018 Yoghurt met aardbeien of aardbeien met yoghurt?

Nou in deze tijd van het jaar is er geen twijfel over mogelijk, elke paar dagen zijn er weer aardbeien te oogsten. Dat genot duurt ongeveer een week of 4. Per plant oogst je op die 4 weken ongeveer een bakje van een pond schat ik gemakshalve in. Met mijn 28 planten kom ik dan op 14 kg in 4 weken, dat is 3,5 kg per week of circa een pond per dag. Dit is de oogst van een pluk. Aangezien ik geen stro onder de aardbeien heb gelegd zijn ze vrij zanderig, maar dat spoelen we er gewoon af voor consumptie.

En zo ziet de consumptie van aardbeien met yoghurt (deze keer skyr) er bij ons uit.

Nog een paar weekjes en dan is dit feestje weer voorbij. Nog maar even niet aan denken en lekker verder smullen.
En ondertussen begint het volgende fruit te rijpen en dat is deze keer de taybes. Dit is een kruising tussen een braam en een framboos met een zuurtje maar een heerlijk aroma (vind ik). Meestal redden deze vruchtjes het niet tot thuis.

Met de peulen gaat het hard. Afgelopen week nog 1,5 kg geoogst op een pluk, dat ziet er zo uit.

Aan de planten te zien hebben ze weer alles gegeven, vandaag nog wat geoogst en dat lijkt dan meteen het laatste beetje want de planten kleuren al geel. Ondertussen al wat stokbonen in potten voorgezaaid die zo meteen op dit bed geïnstalleerd kunnen worden als alle peulen geruimd zijn en de staken zijn gezet.

En er is nog meer geoogst zoals postelein. Een bladgewas dat je eens een keer geprobeerd moet hebben.

De knofloken gaan er ook bij hangen, een teken dat er geoogst kan worden. Ze zijn maande te bewaren dus voorlopig zijn we weer voorzien met deze voorraad.

Nu er weer wat ruimte vrij is tussen de bieten en pastinaken ga ik hier denk ik bosuitjes zaaien.

Aan de tomaten heb ik flink wat werk gehad, dieven, opbinden, onderste bladeren verwijderen, tikken (voor de bestuiving) en…. Onkruid verwijderen.

De spinazie is in bloei geschoten. De mizuna is ook oogstbaar evenals de raapstelen

De knolvenkels komen eraan (waakzaamheid geboden op doorschieten) en ook met de broccoli gaat het niet lang meer duren, het roosje lijkt nu nog klein maar geef het een week en dan…

De stokbonen kruipen de staken in

Ook de eerste courgette is in aantocht

Dit pepertje kleurt rood als het rijp is maar of het zolang gaat duren…

De komende tijd er een van overvloed, maar als groente en fruitliefhebber schrap ik gewoon wat boterhammen van de menukaart en vervang deze door salades. Zo gaat er morgen nog een aspergesalade mee voor de lunch.
Tuin ze met vreugd!