Week 25 – 2018, Hoog(s)tepunt

Te beginnen met de boontjes. Vorige week nog bloemetjes en nu de 1e boontjes gevormd. Maar dat niet alleen de planten zitten al tot bovenin de staken. Nog een weekje en dan kunnen we weer aan deze lekkernij.

Deze week konden we al tuinbonen eten, nog zo’n lekkernij. Of kan ik beter zeggen, pas, want zo links en rechts hebben de collega tuiniers al aardig wat tuinbonen geoogste de afgelopen weken. Het is dit jaar geen superoogst. De voor de winter gezaaide bonen zijn op het laatste moment gesneuveld door de vorst. De nieuwe bonen zijn daardoor pas laat gezaaid. Mogelijk hadden ze daardoor behoorlijk last van luis. Dit heb ik niet behandeld en dat valt te zien aan de opbrengst. Dan zijn er ook nog de vogels of andere dieren die hun boontjes hebben meegepikt. Maar er is ook nog wat voor ons over en vers zijn ze echt super lekker, dan zijn de bonen uit de pot of vriezer maar saai vinden wij.

Om nog even in de bonen te blijven. De vorige week buiten gezaaide stokbonen zijn maar matig opgekomen. Ik heb 3 soorten gezaaid en heb het idee dat er maar 1 soort op komt, ik vermoed dat het zaad van de andere rassen niet meer kiemkrachtig is. Ook bij de binnen gezaaide stambonen is de opkomst maar matig, ik schat zo’n 20 %. Dat wordt nog een 2e poging buiten als de aardbeienplanten verwijderd zijn, want die zijn voor dit seizoen ook klaar met vruchten dragen. En dan maar meteen wat dikker zaaien, in de hoop op voldoende opkomst.

Deze week zou je de week van de taybes kunnen noemen. De vruchten rijpen nu massaal af en er is dus volop van deze vrucht te snoepen nu het gedaan is met de aardbeien.

Ook enkele pompoenplanten hebben hun hoogste punt bereikt in het rek. Ook is er een eerste vruchtaanzet te zien.

Bij de tomaten is het evenzo, enkele planten zitten al tegen het dak van de kas. Vandaag is ook de eerste tomaat rijp en wel de sungold een heerlijke zoete oranje kerstomaat. Nu de rest nog.

Bij de ananaskers hadden we vorige week de eerste bloemetjes en nu vormen zich de eerste vruchten.

Het blauwe bessenfestijn gaat ook beginnen nu, want de eerste bessen van het vroege ras beginnen af te rijpen.

Er is weer volop oogst met diverse kolen, de eerste aardappels, courgetten, diverse bladgewassen.

Wat betreft de kolen heb ik deze week ook de boerenkool gezaaid voor de herfst en voor de winter, maar dit kan natuurlijk ook voor andere winterkool als spruiten.

Tuin ze met vreugd!