Week 26-2018 Veel te oogsten

De eerste sperziebonen zijn er weer en ook de eerste komkommer. En er zijn deze week ook nog tuinbonen, courgettes, kolen, postelein, raapstelen, mizuna en enkele tomaatjes. Voldoende voor ons voor veel lekkere gerechten met verse groenten uit de tuin.


Wist je dat je koolrabi rauw kunt eten? Bijvoorbeeld als salade. Ik snijd hem in kleine blokjes/reepjes. Om het een beetje romig te maken kan er een bekertje crème fraise bij of ricotta of yoghurt of iets dergelijks. Voor een beetje bite voeg ik een handje noten toe, bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten of amandelen of iets dergelijks. Verder is een eetlepel zonnebloempitten of pompoenpitten ook een leuke toevoeging. Verder een eetlepel olie, ook daar kun je kiezen uit olijfolie, of walnootolie, of hennepolie enz. Voor het zuurtje nog een eetlepel azijn en ook daar zijn veel smaken mogelijk zoals appelazijn of balsamio of wat anders. En voor het zoetje kan er een handje rozijnen bij of gedroogde cranberries of moerbeien of iets dergelijks. Even roeren en klaar is je rawfood salade.

Nog even een statusupdate van de diverse soorten tomaten, bij de kerstomaten is er al een eerste vruchtje rijp. Je kunt duidelijk zien dat de vruchtjes van boven naar beneden afrijpen. Bij de pruim- en vleestomaten is er nog geduld nodig maar je ziet al duidelijke vormen verschijnen. De millefleur heeft wel duizend (mille) bloemetjes.

 

De gezaaide boerenkool is gekiemd.

 

Ook de vorige week gezaaide stambonen beginnen al te kiemen’

De liefhebbers van aardbeien kunnen bij het voor ons bekende adres nieuw plantmateriaal bestellen voor 1 juli.

Tuin ze met vreugd!