Week 27-2018 Droog maar ook veel oogst

Met dit aanhoudende droge weer heeft alles op zijn tijd wat water nodig. Tot op heden kan ik het nog bijhouden en blijft de groei erin. Dat zorgt weer voor de nodige oogst. Zo heb ik de laatste knofloken geoogst en dat zijn de zogeheten oliefantenknofloken. Volgens de internetberichten worden ze mega groot. Dat is bij mij niet het geval maar in vergelijk met de andere knofloken zijn ze toch een maatje groter. De oliefantenknoflook is overigens makkelijk te onderscheiden van andere knoflook door de broedbolletjes die aan de buitenkant van de bol groeien. Ook deze zouden te zaaien/planten zijn maar dit jaar heb ik er geen succes mee gehad. Maar aangezien ik nu weer nieuwe broedknolletjes heb gaan we het komend seizoen nog eens proberen.

De taybessen zijn klaar met vruchten dragen. De oude scheuten kunnen al gesnoeid en de nieuwe opgebonden. Mooi hierop aansluitend draagt nu de japanse wijnbes zijn eerste vruchtjes, klein maar met een heerlijk aroma.

Ook de vroege blauwe bes draag nu volop, we kunnen weer genieten van het kleinfruit als tussendoor snack, bij het ontbijt en in de toetjes.

Deze week zijn we los met de cobra stokbonen, de eerste pluk 2 kilo, en de tweede pluk ook weer een dikke kilo en dat op 2 x 5 stokken, hoewel 5 bonen per stok gelegd, dus dat zijn eigenlijk ook vijftig planten. Wat maakt het uit, ze zijn lang, langer dan mijn hand.

Ze zijn mals als boter, de opbrengst is hoog

En ze dragen lang door. Ik kan ze iedere dag wel eten, warm of als salade, zo lekker. 10 minuten koken en klaar is kees. Ik heb een (soort saté) sausje ontdekt wat ik graag als dressing hiervoor gebruik, samen met een gekookt eitje doet het een beetje gadogado achtig aan van de chinees maar dit is zoveel lekkerder. Voor de saus zie:

http://www.website.sandraysbrandy.nl/portfolio/groene-asperges-sesam-limoendressing/

Maar met een beetje creativiteit zijn er nog veel andere dressings te bedenken mocht je ook van bonensalade houden.

De pepino begint ook te bloeien, erg laat dit jaar voor mijn gevoel. We wachten rustig af wat het wordt.

Tuin ze met vreugd!