Week 28-2018, nog steeds droog en nog steeds vooruitgang

Het zijn intensieve tuinweken met deze droogte. Er gaat heel veel tijd zitten in het kunstmatig beregenen. Dan is er veel te oogsten. Maar eigenlijk moet er ook onkruid gewied en wat bedden op orde gemaakt voor de volgende ronde. Voor mij is er te weinig tijd dus het is keuzes maken en prioriteiten stellen. Water eerst. Dat kan dan het beste in de ochtend of avond want overdag is het verdampt voor het de grond in trekt. Maar niet te laat want om 22:-00 uur gaat de pomp uit.

Tussendoor valt er deze week te snoepen van de Japanse wijnbes die volop vruchten draagt.

En wij kunnen ook nog steeds snoepen van de blauwe bessen.

Met de tomaten gaat het nu ook hard, de eerste trossen kerstomaten zijn rijp, waaronder de sungold, de bartelly, de millefleur, de chocolat cherry en mijn experimentele kerstomaat uit de super.

Ook bij de puimtomaten beginnen de eerste exemplaren te rijpen zoals de wendy, de sensatica en de gele puimtomaat. De striped roman laat nog even op zich wachten.

Bij de vleestomaten begint zich naast het groen zo links en rechts ook kleur te vormen, een teken dat we ook hier over een week of wat van kunnen gaan oogsten. Op de eerste foto de perestroika, dan coeur de boeuf, de tscherny prinz (favoriet bij Rigotti op youtube) en tot slot brown flesh.

Ook heb ik een rijtje aardappels geoogste van het ras Frieslander. Ondanks de droogte is de oogst beter dan andere jaren. Als ik zou moeten verklaren hoe dat komt dan is de reden dat ik de aardappels dieper gepoot heb. Eerst heb ik een geul gegraven. In de geul heb ik met een bollensteker nog een gat geboord en daarin heb ik de pootaardappel geplant.

Er zijn ook weer bieten, op de foto de chiogga onze favoriet, mooie kleur en weinig gekleurde handen en lekker zoet.

Met de pepers en paprika’s gaat het ook vooruit, hier een puntpaprika.

En van al dat lekkers moet natuurlijk wel wat op het bord. Vandaag een salade met komkommer, de eerste tomaatjes, mozarella, wat basamico azijn, olijfolie, en kruiden uit de tuin, peterselie en basilicum.

Tuin ze met vreugd!