Week 29 2018 Aardappels eruit want aardbeien erin en de eerste vleestomaten

Deze week kreeg ik een belletje dat de aardbeiplanten al binnen zijn. De wortels van de aardbeiplanten worden gekoeld bewaard (net boven nul) maar voor mijn gevoel zijn ze toch veiliger als ze zijn uitgeplant in de volle grond. Alleen zijn de aardappels nog niet geoogst. Daarom zaterdagmiddag, in de volle zon, de aardappels geoogst. Ik ben heel tevreden met mijn opbrengst van circa 3 emmers op een bed van circa 2,5 bij 3 m.

Vervolgens nog wat mest op het bed aangebracht en een poging gedaan om dit onder te spitten. Met de al weken aanhoudende droogte is de grond net stuifzand dus dat valt niet mee. In de avond de aardbeiplanten gezet en flink water gegeven (voor mijn gevoel). En nu met regelmaat blijven sproeien tot de regens weer komen.

Er zijn ook weer een paar bietjes geoogst voor een maaltje en dit keer is het biet met haring. Ik zou het zelf nooit bij elkaar verzonnen hebben maar het zoete van de biet, het zure van de zure room, het ziltige van de haring in combinatie met een appeltje en wat tuinkruiden is echt lekker. Zie het internet, de kookboeken en magazines voor alle mogelijke varianten hierop, of voor wat anders.

Bij de tomaten gaat het ook geweldig, een paar weken terug al kerstomaten geoogst, vorige week pruimtomaten en dan nu ook vleestomaten. De grote exemplaren wegen 300 g per stuk. Ik heb vanmiddag de eerste Tscherny Prinz geproeft en ook de eerste Coeur de Boeuf. Bij de gedachten dat hier de komende weken nog veel meer van komt, ga ik al watertanden.

En dan nu weer water geven.

Tuin ze met vreugd!