Week 3 2018 Nestkast en eerste zaai

Nog een paar maanden en dan beginnen de vogeltjes weer met broeden. Ik heb zelf eens een nestkastje gemaakt en thuis opgehangen. Regelmatig heb ik kijkers gehad. Maar broeden, dat deden ze op een ander. Daarom het kastje van thuis maar eens meegenomen naar de tuin. Het was meteen raak. En vanaf dat moment heb ik jaarlijks meesjes die een nestje jongen grootbrengen

Maar als de jongen zijn uitgevlogen dan mag het nestkastje wel een keer worden schoongemaakt en liefst voor het volgende broedseizoen weer begint. Daarom leek nu me wel een goed moment. Dakje eraf, oude nestje eruit, een keer met de borstel erdoor en wat water en het kastje kan weer terug op zijn plek. Nu maar afwachten of er dit jaar ook weer een familie meesjes wordt grootgebracht.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en er wordt alweer druk gezaaid

Diana heeft al flink gezaaid in haar kas (voor buiten is het nog te vroeg)

https://www.pokon.nl/blog/zaaien-kas/

Op Gartengemüsekiosk is al een filmpje over het kweken van paprika’s te vinden, te beginnen met het binnen voorzaaien vanaf januari/februari.

https://www.youtube.com/watch?v=Ar12mx3gGdM

Tom is zijn pepers en paprika’s zelfs al aan het verspenen

https://www.youtube.com/watch?v=C1RAob_YDIQ

https://www.youtube.com/watch?v=Mlaw_vRG9bQ

https://www.youtube.com/watch?v=4gs3XXxuj_Q

Voor de liefhebbers is het startsein voor het nieuwe seizoen dus al gegeven. Maar het jaar is nog lang en er is nog tijd genoeg. Hoeveel tijd, dat is afhankelijk van veel factoren zoals wat je wilt gaan kweken. Maar ook of je een kasje hebt en dan al wat eerder kunt beginnen. Dan is er nog het weer, bij een zacht voorjaar heb je misschien geluk als je eerder begint, maar als er toch nog vorst komt kan het zomaar zijn dat alles voor niets is geweest. Er zijn diverse boeken waarin het kweken van groenten duidelijk en overzichtelijk wordt uitgelegd. Daarnaast is er tegenwoordig ook het internet waarop veel is te vinden. Zo ook deze zaaikalender die je ter indicatie kunt gebruiken.

http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/

Veel tuinplezier op jullie tuintjes.