Week 30 -2018 Tomaten proeverij uit eigen tuin

Vorig jaar is Frans Barten naar een kasteeltuin in Frankrijk geweest. Daar stonden honderden tomatenrassen. En natuurlijk neem je dan van enkele soorten wat zaden mee. Zelf surf ik op het internet naar de ultieme tomaatjes. 

De afgelopen jaren heb ik al wat soorten uit geprobeerd in mijn tuin. En ondertussen zijn er enkele blijvers, maar er zijn ook veel soorten die leuk waren voor de ervaring maar daarna nooit meer, want gewoon niet lekker genoeg of te weinig opbrengst.

Het verhaal van Frans bracht ons op het idee om een gezamenlijk experiment te starten, de diverse tomatenrassen te kweken en dan te bezien wat er het beste uit komt. Zogezegd zo gedaan, we hebben een kasje gebouwd en daarin de diverse rassen opgekweekt. Ondertussen zijn de meeste tomaten zijn rijp, we hebben zo’n 20 rassen te proeven. Daarom hebben we ze onderverdeeld in kers-, roma- en vleestomaten. De kerstomaten zijn het eerst rijp, hebben veruit de meeste en zoetste smaak, maar de opbrengst in gewicht is kleiner. De romatomaten zijn iets later rijp, zijn een maatje groter, zijn wat vaster maar beduidend minder sterk van smaak. De vleestomaten zijn grofweg nog wat later rijp, en zijn nog wat groter, zo hebben we tomaten die tot wel 300 g per stuk wegen. Maar ook hier is de smaak minder dan bij de kerstomaten. Frans en ik zijn geen erkende tomatenkeurmeesters, smaak is sowieso een onderwerp om over te twisten. Hecht er dus niet teveel waarde aan.  Hieronder de rassen die we geproefd hebben met daarbij onze scores op smaak.

Naam kleur type smaak doorsnede in cm Joris Frans
Sungold F1 oranje tros beetje zoet, niet sterk van

smaak

2 +++ ++
Tomaten experiment rood tros zoet! 2 +++ +++
Mille Fleur geel/oranje tros zuurtje 2 ++ +
Hongaarse kerstomaat

Barbaniaka

voorrood tros zoetige maar niet sterk van smaak 1,5 ++ +
Bartelly F1 rood tros vrij zoet, sterke smaak 2,5 +++ +++
Chocolate Cherry bruin’ tros sappig, wat minder sterke smaak 3,5 ++ ++
Washigton Cherry rood tros stevig, weinig smaak 3,5 +
Golden rave geel Roma peervorm licht zuur, niet bijzonder 5,5 + +
Cream Sausage

Banana Cream

geel Roma peervorm zoet/mild 8 ++ ++
Wendy F1 rood Roma peervorm weinig sap en smaak 7 + -/+
Sensatica rood Roma peervorm sappig en zoet 6,5 ++ ++
Speckled Roman roodgeel gestreept ! Roma peervorm zoetig, stevig 8,5 +++ +++
Perestroika rood vlees sappig, groot! 8 ++ ++
Brown Flesh donker groen rood gestreept vlees niks bizonders, wel mooi`! 6 +
Rose de Berne rose/rood vlees fris zuur 8 +++ +++
Russian Persimmon rood vlees mild, beetje melig 8 ++ ++
Green Bell Pepper groen vlees stevig, sappig, stevige schil 9 ++ ++
Panderosa Red rood vlees diep rood vlees niet melig 9 ++ ++
Coeur de Boeuf rood vlees, zwaar vol aroma, 9 +++ +++
Tscherny Prinz paars–rood-groen vlees vol aroma, 8 +++ +++

 

Bij de kerstomaten komt voor ons de tomaat van het tomatenexperiment het beste uit de bus. De Sungold is het zoetst maar heeft een minder sterk tomaten aroma. De Bartelly is een maatje minder zoet maar met meer tomatenaroma. De tomaat van het tomatenexperiment is bijna net zo zoet als de sungold en heeft ook nog een tomatenaroma, daarom voor ons de winnaar onder de kerstomaten.

Bij de roma tomaten is de smaak beduidend minder, op zich niet zo erg omdat je deze tomaten meestal gebruikt voor soepen en sauzen. Maar in schijfjes op de boterham of in blokjes in een salade of ovenschotel kan natuurlijk ook. Wij zouden dan gaan voor de Speckled Roman als winnaar. De gestreepte kleuren zijn al een lust voor het oog en ook de smaak is net wat beter dan de andere roma’s.

Bij de vleestomaten is het lastig. De grillige vormen, de diverse kleuren, de een is sappiger dan ander wat meliger. Ga je voor mooi dan is Brown Flesh met zijn strepen leuk, of de klassieke Coeur de Boeuf die de vorm heeft van een ossenhart en ook goed is van smaak. Ook de Rose de Berne vinden we lekker. De Russian Pessimon is dan weer knalgeel en daarmee valt hij op. De Tscherny Prinz is minder opvallend met zijn groen, bruin en rood, maar qua smaak valt hij wel op tussen de rest, daarmee heeft hij wat ons betreft een klein streepje voor op de Coeur de Boeuf en Rose de Berne en dat maakt hem de winnaar.

Hieronder de foto’s van de diverse rassen.