Week 31 2018 Is 2018 het jaar van de meloen?

Ik zie het al een aantal jaar met lede ogen aan. Collega’s op de tuin die proberen om meloenen te kweken. Na een hoopvolle start wordt het plantje dan half mei uitgeplant en begint te groeien en te bloeien en dan komen de vruchtjes. Maar dan komt er in ons koude kikkerlandje ook nog wel eens een koel weekje met wat regen en daar houden de meloenen niet van. Voor ze rijp zijn worden ze rot. Ik begin er niet aan. Maar in tegenstelling tot andere jaren hebben de collega tuinders nu hun gelijk met dit warme droge weer en gaan met mooie eervolle meloenenoogst naar huis.

Van de meloenen naar terug naar de tomaten, want het is oogststijd en het kan niet op.

De tomaten gaan mee als snack, in de salades, in de soep en we maken er saus van die we invriezen voor later. Gezien de opbrengst zullen we dit nog een paar weken herhalen. Maar het is ook al tijd om vooruit te kijken. Frans en ik hebben zo onze voorkeur voor bepaalde rassen. En willen we die vogend jaar weer dan is het handig om er zelf zaad van te winnen. Diana legt het keurig uit op haar website. https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/ Zie het kopje zaadteelt onder aan de pagina. Ik heb ook wat vruchtvlees met zaden in bakjes gedaan en dit een aantal dagen laten gisten. Om nog te weten welk zaad van welk tomatenras is heb ik per ras de zaden apart in een bakje gedaan en voorzien van een label met de naam. F1 rassen zouden voor slecht zaad kunnen zorgen, we gaan het volgend jaar meemaken.

Na een dag of 5 het schimmelvlies verwijderd en de pulp met zaden in een theezeefje schoongespoeld. Vervolgens de zaden op keukenpapier laten drogen en ook hier per ras een vel met zaden en dit voorzien van de naam.

Na 2 dagen is alles goed droog en kunnen de zaden van het papier geschraapt (of je laat ze erop zitten) en veilig worden opgeborgen.

Maar er gebeurd nog veel meer op de tuin. Zo snoep ik de laatste japanse wijnbessen. Maar ook al de eeste hefstframbozen!

De stamboontjes staan in bloei, nog een paar weken en we kunnen weer bonen eten.

De stokboon heeft nog een paar rijpe bonen en begint opnieuw te bloeien dus ook hier valt binnenkort weer volop te oogsten.

En de later gezaaide stokboon groeit de staken in en krijgt ook al bloemen. Hoeveel bonen zijn dat binnenkort samen?

De aardbeienplanten voor volgend jaar zijn gezet en krijgen al blad

De boerenkool is gezet.

En ook de prei is gezet, hebben we van de winter ook wat te eten.

De paprika’s beginnen te rijpen van lichtgeel naar oranjerood

Ook de pompoenen beginnen te rijpen van groen naar geel.

De pepino begint vrucht te vormen.

Er zijn tomaatjes en pepertjes te oogsten.

En er zijn ook veel courgetten te oogsten.

We tuinieren en smullen deze zomer vrolijk verder.

Tuin ze met vreugd.