Week 41 2018 Oogst en nu al de eerste voorbereidingen voor 2019

Zoals vorige week al vermoed heeft de bataat of zoete aardappel al wat vorstschade aan het blad. Dat betekent dat de knollen niet hard meer zullen groeien. Een mooi moment om eens te kijken wat de opbrengst is geworden. Daarom een plantje opgegraven, het resultaat een dikke kilo knollen.

Daarnaast staat een bed met pastinaken. Deze kunnen tot in de winter in de grond blijven, maar ik ben benieuwd hoever ze nu al zijn, dus ook daar maar eens wat grond weggegraven en een paar mooie wortels geoogst. Ze kunnen nog veel groter worden maar nu zijn ze ook lekker.

Er hangen nog wat rijpe kiwibessen, de schil is glad en kun je eten, van binnen ziet de bes er hetzelfde uit als de bekende kiwi.

En ook de eerst pepino is rijp, dat zie je aan de licht groene kleur die in licht geel veranderd. Ze kunnen het best aan de plant rijpen, maar als er strengere vorst komt dan vorige week is het verstandig om ze misschien af te dekken of onrijp te oogsten en koel en donker te laten narijpen (zoals een tomaat of paprika).

Een aantal bonen van het ras cobra krijgt een droge schil. Ik neem ze mee om ze nog wat te laten drogen en bewaar ze dan als zaad voor volgend jaar.

En in totaal is dit ongeveer de oogst deze week, heerlijk al die verse groenten en fruit.

Van een deel maken we al een lekkere ovenschotel met pompoen, pastinaak, ui en bataat. De groenten in blokjes snijden en in de ovenschaal, beetje olijfolie, zout en peper, dan 45 minuten op 200 graden en smullen maar.

Ongelofelijk die groeikracht van sommige planten. Zo heb ik vorige week nog wat stekken genomen van de bataat. Ze staan nu een week voor het raam en zie wat een wortel er al aan zit.

Dit jaar heb ik een bed met aardbeien gehad. De vruchten konden we plukken in de maand juni. Daarna heb ik de planten van het bed verwijderd en hier bonen op gezet. Nu is het tijd om ook de bonenstruiken te verwijderen als voorbereiding op volgend jaar. Dan gaat het aardbeienbed namelijk dienstdoen als bed voor de wortelgewassen. Dit zijn bijvoorbeeld pastinaken, wortels, bieten, venkel maar ook knoflook. En knoflook kun je in oktober van dit jaar al planten voor een mooie oogst volgend jaar. Dus bonenstruiken eruit, de grond loswoelen met de grelinette en volgende week teentjes knoflook planten.

  

Tuin ze met vreugd!