Week 43-2017 Knoflook

In oktober/november is het de beste tijd om knoflook te planten. Zo heeft de plant voldoende tijd om te groeien en een mooie bol te vormen. In maart planten kan ook maar de te oogsten bollen zullen kleiner zijn. Vraag 1 is waar je het best plantknoflook vandaan haalt? Het kan met knoflook uit de supermarkt maar de resultaten kunnen wisselen. Als knoflook van ver komt, uit een ander klimaat of behandeld is tegen uitlopen bijvoorbeeld. Bij de biologische winkel heb je grotere kans op succes, die knoflook komt mogelijk uit eigen land en is niet chemisch behandeld. Zelf heb ik daar al een paar jaar goede ervaring mee.

Er zijn vele soorten knoflook. Over het algemeen zijn er de hardnecks (harde stengel), die wat kleiner zijn, wat aromatischer en wat minder lang bewaren. Daarnaast zijn er de softnecks (zachte stengel), welke grotere bollen vormen, wat minder aroma hebben en lang te bewaren zijn. Hoe je ze kunt telen staat duidelijk beschreven op:

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/knoflook/

Voor wat inspiratie over de diverse rassen kun je eens een blik werpen op:

http://www.eemlook.nl/

De knoflook mag in het wisselteeltschema (zie schema hieronder) op het bed van de wortelgewassen. Waar ik dit jaar de aardbeien had staan, komen in 2018 de wortelgewassen en dus ook de knoflook.

De aardbeien waren dit jaar eind juni al klaar met vruchten dragen. Vervolgens zijn ze verwijderd (Dat hoeft niet met aardbeien, die kunnen prima 2 a 3 jaar op hetzelfde bed staan, maar ik kies ervoor om ze elk jaar te vervangen). Misschien had ik na het verwijderen van de aardbeien nog wat stamboontjes kunnen zaaien (dat ga ik volgend jaar maar eens proberen) maar dat heb ik niet gedaan. Dus eigenlijk ligt de grond op dit bed al een aantal maanden braak. Maar nu is dan de knoflook geplant. Ik ga dit jaar voor het vertrouwde recept met knoflook uit de biowinkel. Maar ik heb ook een bolletje uit Schotland, die moet het in ons klimaat toch ook goed doen? En daarnaast een try out met een exoot, olifantenknoflook, deze wordt veel groter dan de bekende knoflooksoorten en bezit een milde knoflooksmaak. We zullen in 2018 zien wat het gaat worden.

De in juli 2017 geoogste knoflook is gelukkig nog lang niet op.

Deze allemansvriend gaat in diverse gerechten zoals soepen, salades, sausen, rauwkost, stoofschotels enz. De kookboeken en het internet hebben een overvloed aan recepten om mee te experimenteren.