Week 42 -2018 De eerste Yacon, oogst deze week en knoflook planten

Het is nog niet nodig want de yacon is nog niet bevroren van de eerste nachtvorsten dit jaar. Maar de nieuwsgierigheid wint het van het geduld en daarom heb ik vast een van mijn yaconplanten geoogst. Aan de bloem te zien is het een volwassen plant geworden. Vorig jaar waren de planten echter beduidend groter dan dit jaar, ik schat in dat het droge weer daar invloed op heeft gehad.

Maar goed, wat je boven de grond ziet is leuk, het gaat echter om de knollen onder de grond. Daarom een geultje rondom de plant gegraven, de eerste knollen worden al zichtbaar.

 Om er beter bij te kunnen de stelen weg gesnoeid en met de hand nog wat grond verwijderd, zo komen er steeds meer knollen tevoorschijn.

En dan kan de plant voorzichtig uit de grond worden getrokken. Door de relatief droge zandgrond gaat dat nu vrij gemakkelijk en is er geen breukschade aan de knollen. De oogst is ook beduidend minder dan vorig jaar. Toen had ik een 11 kilo van een plant, nu is dat ongeveer de helft hiervan. Maar toch nog steeds een leuke opbrengst. Dat wordt weer lekker yacon snacken als alternatief voor een appeltje voor de dorst.

En niet te vergeten, de rode broedknollen voor volgend jaar. Je zou na het verwijderen van de eetbare knollen het restant aan stelen zomaar op de composthoop gooien. Maar als je goed kijkt zitten aan de uiteinden rode knolletjes, dit is het plantgoed voor volgend jaar. Om deze te bewaren neem ik een flinke pot of emmer, doe daar een bodempje van de uitgekomen aarde in, dan de broedknol waarbij ik de stelen zoveel mogelijk heb verwijderd, dit dek in dan weer af met aarde. Vervolgens gaat de pot of emmer bij mij het scheurtje in waar deze de hele winter koel maar vorstvrij staat. Vanaf maart begint dan de volgende ronde.

En verder is er nog meer oogst zoals pepers, paprika’s, pastinaak, bietjes, bataat, boerenkool, ananaskers en pepino’s. Omdat veel van de pepino’s nog lang niet rijp zijn heb ik veel takken en blad van de planten weg gesnoeid. Zo komen de vruchten in de zon te liggen en hoop ik dat ze toch nog rijp worden voor het gaat vriezen.

Vorige week kondigde ik het al aan, de knoflook mag de grond weer in. Ik heb bij onze biologische tuinwinkel knoflookknollen gehaald, mijn ervaring is dat ze het goed doen op onze tuin. Daarnaast heb ik mijn olifantenknoflook weer tevoorschijn gehaald. Deze is vooral herkenbaar aan zijn grootte en aan de aanhangende broedknolletjes. Met de grootte viel het bij mij erg mee dit jaar, misschien door het weer of door een wat minder gunstige ligging van het bed waarop ze geplant waren, maar dit jaar proberen we het gewoon opnieuw. Het planten van knoflook is vrij simpel. Tenen losmaken en met het puntje naar boven een centimeter of 5 de grond in drukken. Ik plant de tenen circa 15 cm uit elkaar, voor de olifantenknoflook houd ik 20 cm aan. Tussen de rijen laat ik wat ruimte, want naast de knoflook zaai ik dan wortel, biet en pastinaak en plant ik de venkels.

Vorig jaar heb ik de broedknolletjes van de olifantenknoflook in potjes geplant. De opkomst was 0%. Dit jaar had ik weer een stuk of 60 van knolletjes. Na wat speurwerk op internet heb ik er nu het puntje vanaf geknipt en ze vervolgens 24 uur laten weken in water. Daarna de knolletjes gezaaid/geplant, na circa 2 tot 4 weken zou er wat moeten gebeuren, we zullen zien.

Door al dit zomerse weer krijg ik weer lentekriebels en is ook de doos met zaaigoed nog eens tevoorschijn gehaald. Wat regeltjes gemaakt en veldsla, rucola, raapstelen en spinazie gezaaid evenals wat andijvie. En ook daarvan zullen we zien wat het gaat worden.

Tuin ze met vreugd!