Week 47 2017 Geen water ea

Geen water meer
Vandaag even op de tuin geweest om wat wintergroenten te oogsten. En als je dat dan gedaan hebt wil je natuurlijk even je handen wassen. Maar dat gaat niet meer met kraanwater want dat is deze week afgesloten. Prima ik heb nog een regenton vol met water dus voorlopig kan ik nog vooruit. En als de echte vorst komt dan gaat ook de regenton leeg, want al het ijs uit zet dan is zo’n ton daar niet tegen bestand.

Mislukking
Verder even gekeken hoe het er voor staat met de pepino- en zoete aardappelstekken. Deze had ik mooi in de kas staan maar ook daar is de vorst al binnen geweest zo te zien.

Ik heb van de zoete aardappel niet meer stekken dan wat je op de foto ziet dus hier eindigt het verhaal nu al voor mij. Van de pepino’s heb ik gelukkig ook nog stekken binnen staan en die doen het nog steeds goed. Hier zal zo af en toe nog een update over volgen. De wijze les is dus om vorstgevoelige planten op tijd vorsvrij te plaatsen om afsterven te voorkomen.

Raamopener
En omdat ik toch in de kas was heb de raamopener ook maar meteen mee naar huis genomen. Er is me verteld dat deze stuk kan gaan door de vorst.

Zaadgids en avondje twisten
Deze middag is de zaadgids voor 2018 bij me in de bus gevallen, dank voor het bezorgen.

Ik vind het heel leuk om daar doorheen te bladeren. Het hoort bij de voorpret van het plannen maken voor volgend jaar. Wat ga ik dan zaaien, ga ik voor bekend en vertrouwd, zitten er nog leuke nieuwtjes tussen? Ik tuinier nu een paar jaartjes en ben er al wel achter dat het wel degelijk uit maakt welk ras je van een plant zaait. Dat heeft deels te maken met persoonlijke voorkeur zoals kleur, smaak, opbrengst, toepassing, houdbaarheid. Tal van onderwerpen waar je over kunt twisten. Ga ik voor dat kleine snoeptomaatje, die dikke vleestomaat of toch een pruimtomaat en wil ik dan de rode, gele, paarse of oranje variant? Is de opbrengst goed? Is het ras ziektegevoelig? Wie heeft daar al ervaring mee opgedaan en was die ervaring goed of slecht?