Week 47 2018 Laatste oogst

De “laatste” oogst tomaten, citroengras en aardperen en kiemende tuinbonen en olifanten knoflook

De aanblik op de tuin wordt steeds herfstachtiger. De laatste yacon en de aardperen hebben nu een bruine stengel en blad.

Ook het blad van het citroengras krijgt bruine toppen, nog snel even oogsten voor het te laat is. De stengels kunnen in de vriezer prima bewaard worden en zijn lekker om soepen en sauzen op smaak te brengen.

Geloof het of niet maar er hangen nog steeds tomaten in de kas. Van de planten is niet veel meer over maar de vruchten zijn nog goed. Ook hier neem ik nu toch maar zoveel mogelijk buit van mee want als de vorst de kas in komt is het voorbij.

Is het daarmee gedaan met de groei en bloei in de tuin. Helemaal niet. De tuinbonen welke enkele weken terug zijn gezaaid komen nu tevoorschijn.

En ook van de olifanten knoflook zijn de eerste sprietjes te zien.

Ik oogst een portie aardperen (er zullen er nog vele volgen). Niet iedereen is bekend met of fan van deze groente. Wij vinden aardperenstamp of aardperensoep heerlijk (helft aardappels en helft aardperen), als geheim ingrediënt gaat daar dan een lepel hazelnootpasta bij. Nee geen chocoladepasta maar pasta van echte hazelnoten. Echt het proberen waard.

En weer is de oogst goed voor deze week.

Van de Japanse wijnbes (braamachtige) snoei ik het oude hout weg en bind ik de nieuwe scheuten op.

Tuin ze met vreugd!