Week 49 2017 Frambozen

Het is nat en koud buiten dus ik heb niet heel veel tijd op de tuin besteed. Mijn portie winterkost weer geoogst en mijn frambozen terug gesnoeid. Zo zag het er voor de snoei uit.

En zo ziet het er na de snoei uit.

Het levert een flinke bos takken op.

Deze heb ik naar de gezamenlijke snoeihouthoop gebracht.

Bij frambozen is het juiste moment van snoeien belangrijk. Heb je herfstframbozen zoals ik (in mijn tuin staat de autumn bliss) dan krijg je vruchten op het nieuwe hout van dat jaar. Als de vruchten zijn geplukt dan kun je alles tot net iets boven de grond (5 a 10 cm) kort snoeien. Volgend jaar heb je dan weer volledig nieuwe stengels waar in de herfst heerlijke frambozen aan hangen. Tussen de herfst en het voorjaar is de beste tijd voor de snoei en nu vond ik het een mooi moment.

Bij zomerframbozen werkt het net even anders deze geven vruchten op eenjarig hout. Wat er dus dit jaar aan nieuwe stengels is bij gekomen laat je staan. Daar komen volgend jaar de vruchten aan. En de stengels van vorig jaar waar dit jaar de vruchten aan stonden kun je wel weg snoeien. Gelukkig is het verschil tussen de oude en nieuwe stengels goed te zijn. De oude stengels zijn al veel meer verhout en dus makkelijk te herkennen. Ik heb zelf geen zomerframbozen meer in mijn tuintje staan. Deze zijn gevoeliger voor larven van de frambozenkever welke in de zomer actief is en in de herfst vrijwel niet meer. Voor meer info en tips over frambozen kun je eens kijken op

http://www.mooiemoestuin.nl/fruit/framboos/