Week 50 2017 Tuinbonen en pastinaak

Het is ondertussen echt winterweer met een graadje vorst en sneeuwbuien. Op de tuin is het al niet anders, koud en nat. Momenteel staan de tuinbonen er wat verlept bij, maar als het goed is moeten ze dit weer nog kunnen hebben.

Er zijn nog wel klusjes te doen zoals altijd op de tuin, maar met die regen en natte sneeuw houd ik het voor nu toch bij het oogsten van mijn portie wintergroenten en dan weer wegwezen. Ik heb dit jaar 1 rijtje pastinaken gezaaid in het voorjaar. Dat stond toen tussen de knofloken die al in juni/juli geoogst zijn. Van de pastinaken hebben we de afgelopen maand(en) al een aantal keer lekker gegeten. Pastinakenstamp, pastinakensoep, geroosterde pastinaken, pastinaakpuree en zo zijn er nog wel meer heerlijke gerechten mee te bedenken. De pastinaak is een wortel en heeft iets anijsachtigs wat hem zo bijzonder maakt. Ook pastinaken kunnen tegen wat winterse vorst. Op de foto is te zien dat de wortel zelf voldoende diep onder de grond zit.

Vorig jaar had ik pech en waren de muizen me voor maar dit jaar heb ik de hele rij kunnen oogsten zonder vraatschade. Het is bijna jammer dat dit alweer de laatste exemplaren zijn. Nog 1 keer genieten van vers uit eigen tuin en dan wordt het weer boodschappen doen voor deze vergeten groente. Maar gelukkig heeft de pastinaak zijn comeback gemaakt en is hij in de winkel ook prima te krijgen. Nog een kleine tip mocht je enthousiast zijn en volgend jaar ook pastinaak willen zaaien. Zorg ervoor dat je een vers zakje zaad hebt, na een jaar zijn de zaden hun kiemkracht namelijk al kwijt.

Een heerlijker toepassing van pastinaak is onder andere het maken van wortelstamp (hutspot). Vervang de aardappels door pastinaak. Verder hetzelfde bereiden als “gewone” wortelstamp.