Week 52-2017 Taybes en pastinaken oogsten

De taybes is een kruising van braam en framboos. Ze heeft de groeikenmerken van een braam. De vruchten zijn ook formaat braam maar de smaak neigt meer naar framboos vind ik. In mijn tuintje heb ik als eerst vruchten van de aardbei eind mei, dan volgt niet veel later in juni de taybes. Omdat de taybes groeit als een braam dient hij ook gesnoeid te worden als een braam. Dat betekent dat het hout dat vrucht heeft gedragen wordt teruggesnoeid. De nieuwe scheuten van dit jaar worden opgebonden voor de oogst in het volgende jaar. Hieronder de taybes voor de snoei.

Het verschil in oude en nieuwe scheuten is goed te zien, de oude scheuten zijn houterig en bruin, de jonge scheuten zijn rood. Na de snoei ziet het er dan zo uit.

Enkel de jonge rode scheuten zijn over, de oude takken liggen op de composthoop. Naast de snoei heb ik tevens wat gecomposteerde stalmest aangebracht. Daarvoor sla ik de mest die we in het begin van jaar (februari) krijgen op in een compostbak. Nu ziet deze er zo uit.

De bak was in februari tot de rand gevuld, zoals je kunt zien is de mest aardig geslonken. En zoals je ook kunt zien is de structuur al een stuk kruimeliger en is er aardig wat bodemleven (o.a. mestpieren). Dit goedje breng ik nu al op mijn tuin aan. Zo kan het al wat inspoelen tijdens de regen en sneeuwbuien die nog zullen volgen. Tegen de tijd dat we weer gaan zaaien is het dan al heel fijn van structuur en dat werkt prettiger en is tevens beter voor de kiemende plantjes om de bodem uit te komen.

Tot slot nog een filmpje over hoe je op een makkelijke manier pastinaken kunt oogsten. Mijn pastinaken zijn al geoogst en op de fotoos is te zien dat daar flink voor gegraven is. Maar het kan veel makkelijker. Duw de pastinaak nog iets dieper de grond in om hem er vervolgens zonder inspanning uit te trekken.

https://www.youtube.com/watch?v=quSOX-DG8GE

Voor wie nog pastinaken te oogsten heeft, succes.