Week 44-2017 Zoete aardappel en Pepino

Zoete aardappel

De zoete aardappel heeft misschien een aardappelachtige vorm, hij groeit
anders dan de aardappel en smaakt ook anders.

Sommigen tuinders op ons complex hebben hem al staan. Misschien gekocht als klein plantje en na de ijsheiligen buiten uitgeplant. Of zelf opgekweekt door in het vroege voorjaar een knol wortel te laten schieten. Maar stekken gaat beter. Het
is eind oktober wat aan de late kant, maar misschien toch het proberen
waard. Knip een takje van circa 20 cm van de plant (vraag een collega
tuinder met zoete aardappels om een takje). Rits de onderste bladeren er vanaf zodat er nog een of enkele blaadjes overblijven. Zet de takjes enkele weken in een potje met water om ze wortel te laten schieten.

Zolang het niet vriest kan dat buiten of in de kas, maar binnen is ook een optie. Nadat er voldoende wortel gevormd is kan de stek in potgrond worden opgepot. Bewaar het plantje vorstvrij op de vensterbank of een andere vorstvrije plaatst met licht tot na de ijsheiligen en geef af en toe een beetje water. Als het plantje al wat te hard groeit kan het tussentijds wat worden teruggesnoeid en met die takjes zou je dan ook
weer kunnen stekken.

Zie bijgevoegde link https://www.youtube.com/watch?v=c6Z3Z4wSebk

 

Pepino of meloenpeer

Nog een exoot en waarschijnlijk nog onbekend. Maar niet meer voor lang. Dit jaar heb ik een paar stekjes gekocht op de groenmoesmarkt. Hiervan heb ik nog een paar takjes geknipt en deze, zoals hierboven omschreven bij de zoete aardappel, in water gezet om wortel te laten schieten en vervolgens opgepot.

Dat ging echt heel makkelijk. De plantjes heb ik na de ijsheiligen buiten uitgeplant. Het duurde wel lang voor de bloemen bevrucht werden. Maar dat schijnt met de temperatuur te maken te hebben. En na de bevruchting groeien er vrij snel vruchten aan de plant. Overigens heeft een collega tuinder een pepino in de kas gezet. De plant is 3 keer zo groot als de planten buiten maar had vrijwel geen vruchtzetting. Het is de vraag of dit komt door de temperatuur in de kas of doordat de pepino in de kas moet worden getikt voor de bestuiving net als bij een tomaat het geval is (pepino is familie van de nachtschade net als tomaat en komkommer)? Op dit moment van schrijven zijn de vruchten rijp of bijna rijp. Ik heb er ndertussen al een paar geproefd en ik vind ze heerlijk smaken, peermeloenachtig en sommigen met een vleugje komkommer (pepino is spaans voor komkommer). De vruchten die nog niet rijp zijn heb ik nu voor de vorst van de plant gehaald, deze kunnen binnen nog afrijpen en zijn nog weken tot enkele maanden te bewaren.

Volgend jaar staan er zeker weer een paar pepino’s in mijn tuin. Ik heb hier meer vertrouwen in dan het kweken van meloenen, wat mooi klinkt maar toch echt niet meevalt in ons klimaat. Wie meer wil weten of de pepino kan zich melden.